Husulan Puutarha 50 vuotta: Salaatin viljely turpeessa pitää pintansa

Husulan Puutarha on perinteinen salaattipuutarha. Korona-aika on nostanut lähiruoan arvostusta ja viljelijä kokee tekevänsä merkityksellistä työtä. Kohonneiden kustannusten siirtäminen tuotteiden hintoihin vaatii kuitenkin päättäväisyyttä.   Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2022, puutarha-sanomat.fi. Katso video tämän jutun lopusta.

Erika Männikkö on ollut 8 vuotta yrittäjänä Husulan puutarhassa, jonka hänen vanhempansa Heikki ja Eija Jakosson perustivat 50 vuotta sitten. Fordson Dexta -traktori on vielä vanhempi ja palvelee hyvin.

PUUTARHA-SANOMAT / HOLLOLA

Husulan Puutarhan perustivat Eija ja Heikki Jakobsson 1972, kun he olivat valmistuneet Lepaalta. Vuodesta 2014 yrittäjänä on ollut heidän keskimmäinen tyttärensä Erika Männikkö.

– Valmistuin Lepaalta viljelypuutarhuriksi 1993 ja siellä tapasin puistopuutarhuriksi opiskelleen mieheni. Hän ei ole yrityksessä mukana, vaan on ollut puutarha-alan myyntitehtävissä ja nyt yrittäjänä, kertoo Erika.

Husulan Puutarhan viljelykonsepti on kestänyt 50 vuotta.

– Vanhempani aloittivat salaatin viljelyn turpeessa eikä vesiviljelyyn ole siirrytty. Salaattimme ovat kestäviä ja asiakkaat pitävät niitä maukkaina, sanoo Erika.

Erika Männikkö viljelee salaatteja perinteisellä tavalla turpeessa.

Hintojen korotus hirvitti

Husulan Puutarha nosti toukokuun alussa tuotteittensa hintoja, kun kustannukset olivat kohonneet.

– Hinnan korotus hirvitti itseäni. Kustannusten nousu oli kuitenkin saatava hintoihin, sillä muuten homma loppuu. Hintoihin pitäisi saada vähän kustannusnousujen päälle, jotta välttämättömät korjausjutut saataisiin tehtyä.

– Emme kuitenkaan ole saaneet kerättyä puskuria uusinvestointeja varten. Ne maksaisivat satoja tuhansia euroja, enkä siihen yksinyrittäjänä uskaltaudu, toteaa Erika.

– Korona-aika on nostanut lähiruoan arvostusta. Kuluttajat ovat olleet henkilökohtaisesti aiempaa enemmän yhteydessä. Huomaan, että teen merkityksellistä työtä.

Grander vedenenergiasoija toimii Husulan Puutarhassa.


Veden energiasointi toimii

Husulan Puutarhassa on käytetty veden energiasoijana Grander-laitteistoja jo parikymmentä vuotta. Toinen on sijoitettu lannoitesekoittimen jälkeen putkistoon ja toinen malli viiden kuution vesisäiliöön.

– Grander-energiasoija vahvistaa veden rakennetta. Se vähentää haitallista mikrobistoa ja hyvät mikrobit pääsevät voitolle. Juuristo voi hyvin ja kasvit ovat vastustuskykyisiä stressitekijöille kuten hellejaksolle. Levää ei meillä juuri esiinny, kuvailee Erika laitteiston etuja. 

Erikan mukaan laitteisto on veden informaation siirtoteknologiaa, jota ei tieteellisesti ole pystytty selittämään.

– Tulokset kuitenkin vakuuttavat minut. Käytän veden energiasoijaa myös yksityistaloudessa. Se pehmentää vettä ja alentaa pintajännitystä. Se on hyväksi sekä kasveille että ihmisille. Lue artikkeli kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerosta 7/2022, www.puutarha-sanomat.fi — Lehdet