PUUTARHA-Sanomat 4/2010

Ilmestyi: 23.04.2010

Pääkirjoitus, s. 2
Laatikonkääntäjät
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen

Alkuperän väärentäminen on ammattimaista, s. 3
Avainsanat: väärentäminen, Hannu Salo
Ingressi: Viljelijät ovat tuskastuneet, kun varhaisperunoiden, vihannesten ja marjojen alkuperä väärennetään yhä yleisemmin. Varhaissadon aikaan julkeasti toimivat liikemiehet käärivät hyvät voitot, kun elintarvikevalvonta ei asiaan puutu ja rangaistukset ovat nimellisiä.

Kurkkumäärät nousevat huippuunsa, s. 5
Ingressi: Huhtikuun lopulla kasvihuonevihannesten määrät kasvavat rivakasti, kun päivät pitenevät ja auringonvalon määrä kasvaa. Varastovihanneksissa loppu alkaa häämöttää, mutta kevään uusia tuotteita korjataan jo kasvihuoneista.

Tullintorin K-marketissa tarjotaan hyvää mieltä, s. 6
Kirjoittaja: Leena Nyysti
Avainsanat: K-market Tullintori, kauppias
Ingressi: Vastavalmistuneella Juha Reinikaisella on takanaan kolme viikkoa kauppiaana oloa Tampereen K-market Tullintorilla. Nuoren kauppiaan henkilökunnan ohjenuorana on, että asiakkaat lähtevät kaupasta hyvällä tuulella. Pienten paikallisten leipomoiden tuotteet ovat päässeet suurempaan rooliin elintarvikealan lakon aikana.

S ja K kasvattivat markkinaosuuttaan viime vuonna, s. 7
Ingressi: Neilsenin Päivittäistavarakaupan myymälärekisterin vuodelta 2009 mittaama päivittäistavaroiden myynti Suomessa oli 14,5 miljardia euroa. Markkinaosuuttaan kasvattivat S-ryhmä ja K-ryhmä ja menettäjä oli Suomen Lähikauppa Oy.

Kivijalkamyymälästä saa palvelua ja herkkuja, s. 8
Televisiotoimittajasta kauppiaaksi
Ingressi: M-Gourmet Korkeavuorenkatu on herkkukauppa Johanneksen kirkkoa vastapäätä. Kaupassa palvellaan lähiasukkaiden tarpeita aamusta iltamyöhään. Tuotevalikoima on runsas ja herkullinen sekä tunnelma on kotoinen.

Hevi-koulu, s. 10
Kevään juhlakausi alkaa!
Kirjoittaja: Mari Savo
Ingressi: Kevät ja kevään juhlat ovat jo käsillä. Muistathan huomioida ne myös hevi-osaston valikoimissa. Lämpenevät säät ja pitenevät päivät herättää myös luonnon ja pian hevi-osastollakin on vaikka mitä herkkuja.

Hevi-koulu, s. 11
Tee paikallisuudesta myyntivaltti
Kirjoittaja: Mari Savo

Espanjan mansikkatuotanto siirtyi muovin alle, s. 12
Avainsanat: Espanja, mansikkamarkkinat, mansikan viljely,
Ingressi: Mansikkamarkkinoiden kiristyminen on pakottanut Espanjan viljelyn siirtymään muovitunnelien käyttöön. Siten on voitu parantaa sadon laatua, sadon määrää, poimintatehokkuutta ja aikaistaa satoa.

Taimia tuotetaan räätälöidysti, s. 14
Avainsanat: Taimimestarit Oy, taimien kasvatus, taimet
Ingressi: Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Näin päättelivät eteläsavolaiset viljelijät jo pari vuosikymmentä sitten, ja alkoivat hankkia kaalien ja salaattien taimet niiden tuotantoon erikoistuneelta yritykseltä. Taimimestarit Oy toimittaa tänä vuonna 8 miljoonaa tainta uuteen ”kotiin”.

Pelargonit taistelevat puutarhanäyttelyissä, s. 16
Avainsanat: pelargonit, parvekelaatikko, parvekekukka
Ingressi: Kuluttajien mielenkiintoa parveke- j apatiokukkia kohtaan herätellään kevään viidessä puutarhanäyttelyssä. Äänestys on ollut huippusuosittu tapahtuma, sillä jokainen on voinut tuntea itsensä asiantuntijaksi.

Pärltomaterna blir populärare, s. 18
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: pärltomaten, helmitomaatti
Ingressi: I Malax finns det kvar endast tre växthusodlare som odlar grönsaker på heltid idag och Stefan Svenns är en av dem. De mindre odlingarna har fallit bort under årens lopp och flera odlare i området har gått i pension.

Kuhmossa lisättiin salaattia, s. 20
Kirjoittaja: Soili Riepula
Avainsanat: salaatti, Akonlahden puutarha,
Ingressi: Salaattien kysynnän kasvu rohkaisi Akonlahden puutarhan yrittäjiä tekemään laajennuspäätöksen ja viime vuonna valmistuneen uuden blokkihuoneen myötä pinta-ala lähes kolminkertaistui. Samalla suorajakelu laajennettiin Kainuun lisäksi Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Ankara talvi ei viivästyttänyt varhaisperunan kylvöjä, s. 22
Avainsanat: varhaisperuna, kasvihuoneperuna, swift
Ingressi: Tämän vuosisadan runsaslumisin ja kylmin talvi ei ole viivästyttänyt kevään kylvöjä. Ensimmäiset siemenperunat pantiin Rymättylässä maahan pääsiäisenä. Lemillä aloitettiin viikkoa myöhemmin. Asikkalassa kasvihuoneperunaa valmistuu jo äitienpäiväksi.

Alahovin viinitilalla viini, ruoka ja miljöö houkuttimina, s. 24
Kirjoittaja: Soili Riepula
Avainsanat: viinitila, Alahovin viinitila
Ingressi: Oman tilan viinit ja liköörit sekä hyvä ruoka ja erilaiset matkailu- ja juhlapalvelut luonnonkauniissa ympäristössä ovat ne valtit, joilla kuopion Vaajasalon saaressa toimiva Alahovin viinitila houkuttelee asiakkaita. Tilalla kasvatetut ja lähiseudulta ostetut marjat on Alahovin tilalla jalostettu juotavaan muotoon viimeisten parinkymmenen vuoden ajan. Tuotteissa käytettävien marjojen on oltava ensiluokkaisen hyviä, jotta tuotteet onnistuvat.

Prima produkter från Riitan Herkku, s. 26
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Riitan Herkku,
Ingressi: Riitan Herkku är ett falimljeföretag i Korsholm som grundades för nästan 25 år sedan. Mest känt har företaget gjort sig genom produkter som Meterpizzan och sina ostar. Olika varianter av safter och sylter, de flesta gjorda av inhemska råvaror, har även företaget på marknaden idag. Företaget hoppas på att även komma mer in på den svenska marknaden i framtiden.

”Yksinyrittäjä saa katsoa peiliin”, s. 28
Avainsanat: Eero Ukkonen, Tuontiliike Ukkonen Oy Ltd,

Kodin Terra tuplaa, s. 28
Avainsanat: Kodin Terra
Ingressi: S-ryhmän Kodin Terra -ketju kasvaa erittäin ripeästi. Viime elokuussa avattiin viides suurmyymälä Tuusulaan ja tulevana syksynä niitä on jo yksitoista.

Ilmasto ja lähimarkkinat hedelmätuotannon perustana, s. 29
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: hedelmätuotanto,
Ingressi: Eteläisen Ruotsin keskiosassa Jönköpingin alueella hedelmien viljelyssä panostetaan tuotannon ja tuotteiden laatuun. Suuren järven vaikutus ja vaihteleva maasto ovat luoneet hyvät kasvuedellytykset ja sijainti suurten asutuskeskusten välissä on mahdollistanut toimivat lähimarkkinat. Siksi alueelle on syntynyt Ruotsin pohjoisin hedelmäntuotannon keskus.