”Sähkömarkkinat ovat aivan sekaisin”

Ikaalisten Luomu tekee ekotekoja: se ostaa paikallisen lämpöyhtiön savukaasut ja Koskenkorvan hiilidioksidia. Valotusta on säädelty pörssisähkön hinnan mukaan. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 2/2023. Katso video jutun lopusta.

Ari Kulmanen viljelee Encore-tomaattia ja korostaa maun merkitystä luomuvihannesten menekissä.

PUUTARHA-SANOMAT / IKAALINEN

Ikaalisten Luomun yrittäjä Ari Kulmanen kertoo, että kasvihuoneviljelijän jokapäiväinen työ on sähkön hinnan seuraaminen ja valotuksen sovittaminen sahaaviin hintoihin.

– Ostamme sähkön 100-prosenttisesti pörssihinnalla Honkajoen toimipisteessä. Tämän systeemihinnan päälle tulee Suomen aluehinta, joka voi nostaa tai laskea lopullista hintaa. Joulukuussa sähkö oli hyvin kallista, mutta tammikuussa tuulivoimalat pyörivät hyvin ja aluehinta oli negatiivinen.

– Viime vuoden huhtikuussa sähkön ostolasku oli jopa miinusmerkkinen. Sähkömarkkinat ovat aivan sekaisin, kummastelee Kulmanen.

Ari Kulmasen mielestä energian oston vaikutus kilpailukykyyn on harmillisen suuri.

– Sähkön ostossa onnistuminen määrittää, kuinka puutarhayritys pärjää. Se vääristää kilpailuasetelmaa ja sotkee vihannesten yleistä hintatasoa. Jos joku iloitsee onnistuneensa sähkön ostossa, on varmaa, että välillä hänellekin tulee näpeille.

Ari esittelee Leppäkosken Lämpö Oy:n uutta biovoimalaa, jonka savukaasujen lämmöstä Ikaalisten Luomun kasvihuoneet tulevat saamaan lämpöenergiansa.

Valotusta pörssihinnan ohjailemana

Ikaalisten Luomu Oy aikoo investoida 1 megawatin sähkökattilaan, jolloin halpaa sähköenergiaa voi varastoida veteen lämmöksi.

Ikaalisten Luomussa on vihannesten valotusta säädelty sähkön hinnan mukaan.

– Sain vuonna 2022 yli puolen miljoonan säästöt, kun en valottanut kalliin sähkön aikaan. Tämä tapahtui kuitenkin tuotannon kustannuksella, mutta hyöty oli suurempi kuin sadon menetykset.

– Kurkku on herkkä valotuksen vähentymiselle. Tomaatilla sen sijaan on hyvä valomuisti ja se voi olla 1–2 päivää ilman valotusta, kun viikon aikana kasvi saa tietyn valomäärän, kertoo Ari.

Pahimmat skenaariot sähkön hinnasta tänä talvena eivät toteutuneet, vaikka energian hinnan nousu oli huomattava. Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli tammikuussa 8,66 senttiä kilowattitunnilta, kun se vielä joulukuussa oli 27,1 senttiä kilowattitunnilta.

Vaikka futuurien mukaan sähkön hinta on lähikuukausina maltillinen, sanoo Ari kuitenkin, että energian hinnan ennustaminen eteenpäin on epävarmaa.

– Toistaiseksi hakkeen hinta meillä ei ole noussut ja se on nyt 40–50 euroa megawattitunnilta. Tuleva kehitys riippuu hallituksen linjauksista, jatkuuko turpeen energiakäyttö. Lauhan talven johdosta isoilta lämpölaitoksilta jää polttoainetta ensi kautta varten.

Ikaalisten Luomun liikevaihdosta energian osuus on 35 %, mikä ylittää työvoimakulut.

– Ei tarvitse kummoista matikkapäätä, että ymmärtää, mitä tapahtuu yritykselle, jos energian hinta tuplaantuu.

– Haasteellista on myyntituloilla saada kulut peittoon. Puhutaan vain energian hinnasta, mutta salakavalasti kaikki kustannukset, kuten pakkaukset ja kuljetukset, ovat nousseet, muistuttaa Ari.

Savukaasuista lämpö viljelmälle

Ikaalisten Luomun tontilla oleva bioenergialaitos on jäämässä varavoimalaksi, kun Leppäkosken Lämpö Oy:n 4–5 megawatin hakelämpölaitos on valmistumassa puolen kilometrin päähän viljelmästä.

– Ikaalisten Luomu on rakentanut laitoksen yhteyteen savukaasujen lämmön talteenottolaitteiston.  Ostamme savukaasut ja puhdistamme ne ennen kuin päästämme ne ilmaan. Saamme savukaasuista lämpöä talteen 1,5–2 megawatin verran, mikä riittää meidän kasvihuoneiden lämmitykseen. Tämä on merkittävä ekoteko, korostaa Kulmanen.

Aiemmin Ikaalisten Luomu sai kasvihuoneissa tarvitsemansa hiilidioksidin maakaasun poltosta. Maakaasun hinta on noussut vuodessa kolminkertaiseksi eli noin 75–80 euroon megawattitunnilta ja siitä luovutaan uuden lämpölaitoksen myötä.

– Jatkossa tulemme käyttämään puhdasta CO2:ta, jota saadaan Koskenkorvan viinatehtaalta, jossa käymisen jälkituotteena syntyy puhdasta hiilidioksidia. Sekin on ekoteko, kun hiilidioksidi ei pääse tehtaalta taivaalle.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2023. Koko lähes 200 lehden arkisto on tilaajille ilmainen, muille 5 €/lehti.