Suomessa kasvisten tukkukauppaa käydään hinnan halpuutta painottaen. Agrifutura Tomaatit Oy taistelee tätä trendiä vastaan kasvattamalla määrän sijaan hyvää makua. Ympäristövaikutusten arviointi osoittaa, että Suomessa voidaan kasvattaa tomaattia ympärivuotisesti ekologisemmin kuin tuomalla sitä Espanjasta tai Hollannista. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 1/2024, katso video jutun lopusta.
PUUTARHA-SANOMAT / PORI
– Kasvihuoneet ovat puolisuljettuja. Harjaluukkuja ei ole, joten lämpö ja hiilidioksidi eivät pääse karkuun. Ilmastovaikutuksemme on Luken laskelmien mukaan 0,36 kg hiilidioksidiekvivalenttia tomaattikiloa kohden, mikä on alle espanjalaisen tomaatin tänne tuotuna, kertoo myyntijohtaja Teemu Kanasuo.
Teemu laskee, että sähköä kuluu 11 megawattia, kun valotus on koko pinta-alalla päälle.
– Kun hinta oli huipussa 5. päivä tammikuuta, valoja ei sytytetty ja työntekijätkin saivat pitää vapaapäivän, sillä kasvihuoneissa ei nähnyt työskennellä.
Sveitsistä Satakuntaan muuttanut Sebastian Anttila suunnitteli vuonna 2016 tomaattitarhan Poriin ajatuksella, että tomaattien tulla olla maistuvia ja ympärivuotisen tuotannon perustua kaikilta osiltaan kestävään kehitykseen. Anttila on muuttanut takaisin Sveitsiin, jossa hän kehittää tekoälyä ja robotiikkaa. Hän luottaa, että Agrifutura Tomaatti Oy:n tiimi hoitaa Nams-tomaatin tuotannon ja markkinoinnin. Teemu Kanasuo on ollut namsilainen alusta alkaen. Juha Falck nousi pari vuotta talousjohtajasta toimitusjohtajaksi. Ville Lehtopolku vastaa tomaattien viljelystä, jota valvotaan kameroiden ja antureiden sekä mittareiden avulla. Uutena kasvona on Jaakko Aro, joka tekee Namsia tunnetuksi kaupoissa.
Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 1/2024. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!