Marjoja mäkimaisemista

Puustijärven tilalla viljellään marjoja jo kolmannessa sukupolvessa, kun 10 vuotta sitten jatkajaksi ryhtyi vaatetusalan yrittäjänä toiminut Terhi Puustijärvi. Hän on monipuolistanut viljelyä palkokasveilla ja jatkanut myyntikautta marjajalosteilla. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2023. Katso video tämän jutun lopusta.

Terhi Puustijärvi ryhtyi viljelemään sukutilaansa 10 vuotta sitten.

PUUTARHA-SANOMAT / LAPINLAHTI

Puustijärven marjatilalle mentäessä noustaan mäkiä ylös, sillä ollaanhan yläsavolaisessa mäkimaisemassa ja kylän nimi on Mäkikylä. Tilalle vievän tien kyltissä lukee Marjatie, sillä marjanviljelyä on tällä mäen laella sijaitsevalla tilalla ollut vuodesta 1957.

Terhi Puustijärvi aloitti marjayrittäjänä 2013, kun Matti-isä jäi eläkkeelle. Tilanpidon jatkaminen ei ollut kuitenkaan itsestään selvää, sillä Terhi oli kouluttautunut vaatetusalalle ja hän oli ollut vaatetusalan suunnittelijana Lahdessa ja vuonna 2008 hän oli perustanut Design Terhi Puustijärvi -nimisen yrityksen.

– Sisareni kanssa pohdiskeltiin sukupolvenvaihdosta, halutaanko säilyttää sukutila. Minun elämäntilanteeseeni marjatilan jatkaminen sopi paremmin ja marjat veivät voiton vaatesuunnittelusta, toteaa Terhi tyytyväisenä valintaansa ja paluusta lapsuusmaisemiin.  


Marjatuotantoa 5 hehtaaria

Toimittajan vierailupäivänä – elokuun 8. – oli kerätty vadelman pääsatoa toista viikkoa ja kuukauden kestänyt mansikan poimintakausi oli päättynyt edellisenä päivänä. Päivälle osui myös sähkökatko, kun tuulet yltyivät ennen Silvia-myrskyä. Talvisin sähkökatkot ovat yleisempiä, mutta tila on varautunut niihin aggregaatilla.

Puustijärvellä on tänä vuonna 3,5 hehtaaria mansikkaa ja runsas hehtaari vadelmaa.

Lue artikkeli kokonaan Puutarha-Sanomien numerosta 7/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!