Omenatarha menestyy sisämaassakin

Omenan tuotannosta kaksi kolmasosaa on Ahvenanmaalla ja loput etelärannikolla. Omena menestyy myös sisämaassa ja siitä on Jaakkolan omenatilalla jo yli 20 vuoden kokemus. Markkinointi vaatii pitkäjänteistä työtä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2022. Katso video tämän jutun lopusta.

Kimmo Järvinen on päätoiminen omenanviljelijä. Viimeiset Amorosat poimittiin lokakuun alkupäivinä.

PUUTARHA-SANOMAT / ASIKKALA

Jaakkolan omenatila on yksi harvoista sisämaan omenaviljelmistä. Se sijaitsee Asikkalassa noin 40 kilometriä Lahdesta luoteeseen. Kimmo Järvinen tuli isännäksi 2005, mutta hänen vanhempansa olivat aloittaneet omenanviljelyn jo vuonna 1999.

– Omena tuli äitini ideasta, kun hän hoidettuaan lehmiä 30 vuotta halusi jotain muuta. Ensimmäisenä vuonna istutettiin puolen hehtaarin alalle 160 puuta, jotka kaikki olivat eri lajiketta. Taimet ostettiin Hirvensalmen taimistolta, kertoo Kimmo.

Seuraavana vuonna istutettiin hehtaari lisää ja samoin sitä seuraavana. Nyt omenaa on 7,3 hehtaarin alalla ja viljely on nykyaikaista tiheäviljelyä, jossa taimet tuetaan langoilla ja bambukepeillä.  

Taimet on ostettu Belgiasta, jossa ne kasvavat kahdessa vuodessa 1,5 metrin mittaan. Perusrunkona on B9 ja osassa on vielä välirunkona Golden Delicious -lajike. Mark-perusrunko ei Kimmon mukaan toimi sisämaassa..

Lokakuun alkupäivinä Jaakkolan omenatilalla poimitaan viimeisiä Amorosa-omenia. Lobo-omenat on jo saatu kylmiöön. Ukrainalaiset työmiehet lajittelevat Summerred-lajiketta kauppoihin toimitettavaksi.

Kimmo on tyytyväinen omenan menekkiin, sillä kaupat arvostavat lähituotantoa.

– Markkinointi on pitkäjänteistä hommaa. Viljelijän tulee luoda hyvä nimi, johon kaupat luottavat.

Jaakkolan omenatilan myyntikoju Lahden satamassa kalamarkkinoilla. Tiskin takana Kimmon puoliso Asta ja vieressä Jaakko Järvinen, joka perusti omenatarhan.

Mehustamolla lisätyötä

Kotipuutarhojen sato vaihtelee, eikä hyvänäkään satovuonna ole ollut vaikeutta saada laatuomenaa myytyä.

– Kotipuutarhasato voi pienentää alkuun menekkiä, mutta syyskuun jälkeen kauppa käy normaalisti. Runsas kotipuutarhasato tuo meille töitä, kun me mehustamme sitä. Omenoita tuodaan jopa 80 kilometrin päästä, sillä mehuasemia on nykyisin harvassa. Mehustuksen hinta on 60–80 senttiä omenakilolta määrästä riippuen. Pastöroinnista lisämaksu on 30 senttiä. Oman tarhan kakkosluokan omenat hyödynnetään mehuna, joka pakataan 2 ja 3 litran hanapakkauksiin.

Lue ”Omenatarha menestyy sisämaassakin” -artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2022. (Lehden hinta on 5€, tilaajille 182 lehden arkisto on ilmainen!)