Puutarha Siimes tuottaa tomaattia REKO-rinkeihin

Puutarha Siimes panostaa vihannesten makuun, sillä suoraan tuottajalta ostaessaan kuluttajat ovat valmiita mausta maksamaan. Biolämpöön panostanut puutarha joutui karsimaan tuotantoaan, sillä pellettien saatavuus on heikkoa ja hinta hipoo öljyn hintaa. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2023.

Einari Siimes viljelee Sassari-kirsikkatomaattia.

PUUTARHA-SANOMAT / KISKO

Puutarha Siimes lukeutui harvoihin puutarhoihin, jotka Pohjanmaan ulkopuolella tuottavat tomaattia. Päätuotteena on Sassari-kirsikkatomaatti, joka arvostettiin makutestissä parhaaksi.

– Testi tehtiin, kun poiminnasta oli kulunut 7 vuorokautta. Viikon viive on tärkeä, sillä harvoinhan kuluttaja pääsee tomaattia maistamaan suoraan kasvista poimittuna, toteaa Einari Siimes.

Puutarhan perustivat Einarin vanhemmat Reijo Siimes ja Sirpa Harju vuonna 1989 ostamalla kaalinviljelytilan Kiskosta. Einari on ollut mukana puutarhassa lapsesta alkaen.

– Tallella on valokuva, jossa olin 5-vuotiaana viljellyt itse keltaista tomaattia.

Sukupolvenvaihdos toteutui vuonna 2015. Einarin perheeseen kuuluu Tyyne-puoliso ja kaksi pientä lasta. Kasvihuonepinta-alaa on 2300 neliötä, mutta tänä vuonna viljelyssä on ollut vain vuonna 2016 rakennettu kasvihuone.

– Tuotanto on ollut köykäisempi, kun pellettien hinta nousi niin korkeaksi, ettei huoneita kannattanut helmikuussa alkaa lämmittää ja kesäkukkien tuotanto jäi pois, harmittelee Einari.

Puutarha luopui joulukukkien viljelystä kolmisen vuotta sitten. Einari toteaa, että joulukukkia on helposti asiakkaiden saatavissa kaikkialta ja puutarhan tuotantomäärät jäivät liian pieniksi, jotta tuotanto olisi ollut kannattavaa.  

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2023. Lehden hinta 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!