Sisäviljely mahdollistaa terveyttä edistävän mikrobialtistuksen ympäri vuoden

Syötävien kasvien sisäviljely mikrobiologisesti monimuotoista multaa käyttämällä voi tuoreen tutkimuksen mukaan parantaa puolustusjärjestelmän säätelyä. Hyvä puolustusjärjestelmän säätely on aiemmin yhdistetty pieneen immuunivälitteisten sairauksien, kuten monien allergioiden ja astman, riskiin.

Multa on mikrobiologisesti monipuolinen ja sisäviljely monipuolisti ihon mikrobistoa ja lisäsi tulehdusta hillitseviä IL-10-pitoisuuksia veressä.

Kaupungistuminen on liitetty moniin viimeisten vuosikymmenten aikana lisääntyneisiin immuunijärjestelmän häiriöihin, kuten allergioihin ja astmaan. Yhtenä selittävänä tekijänä pidetään kaupunkilaisten vähentynyttä yhteyttä monimuotoiseen luontoon ja erityisesti sen mikrobiyhteisöihin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) sekä Tampereen ja Helsingin yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa pyrittiin lisäämään kaupunkilaisten terveyttä edistävää mikrobialtistusta sisäviljelyn avulla. Tutkijat olettavat sisäviljelyn vaikuttaneen puolustusjärjestelmän toimintaan myönteisesti iholta ja syödyistä kasveista kehon sisälle ja erityisesti suolistoon päätyneiden mikrobien kautta.

Mikrobiologinen monimuotoisuus siirtyy mullasta ihmiseen

Terveet kaupunkilaisaikuiset harrastivat syötävien kasvien sisäviljelyä talvella kahta erilaista kasvualustaa käyttäen. Toinen ryhmistä käytti kasvatuksessa tutkimusryhmän kehittämää metsän maaperää jäljittelevää kasvualustaa eli multaa, jonka mikrobiologinen monimuotoisuus on korkea, ja toinen mikrobistoltaan köyhempää kasvuturvetta.

Kuukauden sisäviljelyn jälkeen tutkijat havaitsivat monimuotoisuudeltaan korkean kasvualustan monipuolistavan kaupunkilaisten ihon mikrobistoa ja olevan yhteydessä tulehdusta hillitsevän välittäjäaineen lisääntymiseen veressä. Vastaavia muutoksia ei havaittu kasvuturvetta käyttäneillä.

– Turve on maailman käytetyin kasvualusta, mutta sen tuotannon ympäristövaikutus on negatiivinen, eikä se tulostemme perusteella tarjoa samanlaisia terveyshyötyjä kuin mikrobistoltaan monimuotoisempi kasvualusta. Terveyshyötyjä tavoittelevien kannattaakin valita kotiviljelyksiinsä jotain muuta kuin puhdasta kasvuturvetta, esimerkiksi turvalliseksi testattuja kompostipohjaisia kasvualustoja, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja Luken vieraileva tutkija Mika Saarenpää kertoo.

Sisäviljelyä kotien lisäksi myös päiväkoteihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin

Hyvinvointia edistävä sisäviljely ei vaadi suurta rahallista tai tilallista panostusta. Tutkimuksessa käytettiin tavallisia marketeista löytyviä parvekelaatikoita sekä yleisimpiä vihanneksia. Tutkimukseen osallistuneiden suosikkeja olivat nopeasti kasvavat herneet ja pavut, joiden versoja voi laittaa salaatiksi leivän päälle, sekä pippuriselta maistuva sinappi.

– Sisäviljely mahdollistaa terveyttä edistävän mikrobialtistuksen lisäämisen helposti ja ympärivuotisesti, ja sitä voitaisiin hyödyntää kodin lisäksi myös esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja hoitolaitoksissa, Saarenpää kertoo.

Erityisesti lasten luonto- ja mikrobialtistuksen lisääminen on tärkeää, sillä puolustusjärjestelmän kehitys on nopeinta ensimmäisten elinvuosien aikana. Jotta sisäviljely on turvallista, tulee sitä harrastaa ehjin ihoin ja välttää pölyyntyneen kasvualustan hengitystä.

– Sisäviljely ja turpeeton kasvualusta tarjoavat mielekkään ja kätevän tavan altistua luonnon monimuotoiselle mikrobiyhteisölle ympäri vuoden. Tämä tutkimus osoittaa, että myös aikuisten puolustusjärjestelmä hyötyy tällaisesta mikrobialtistuksesta. Koska puolustusjärjestelmän tehokas säätely on aiemmin yhdistetty pieneen riskiin sairastua moniin tarttumattomiin tauteihin, voi tutkimuksemme tarjota uuden tavan lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia”, sanoo tutkimusta ohjannut Luken johtava tutkija Aki Sinkkonen.

Tutkimustulosten perusteella ei voida sanoa, kuinka pitkään havaitut muutokset säilyvät. Jos innostus sisäviljelyä kohtaan muuttuu harrastukseksi, voi se johtaa puolustusjärjestelmän tasapainottumiseen pitkäkestoisesti ja näin vähentää immuunijärjestelmän häiriöiden, esimerkiksi allergioiden tai atopian, riskiä.

Lyhyesti:

  • Terveet kaupunkilaisaikuiset osallistuivat tutkimukseen käyttäen joko mikrobirikasta tai -köyhää kasvualustaa.
  • Osallistujia ohjeistettiin seuraamaan kasvien kasvua sekä korjaamaan ja syömään satoa päivittäin.
  • Mikrobistoltaan monimuotoisella kasvualustalla tapahtuva sisäviljely monipuolisti ihon mikrobistoa ja lisäsi tulehdusta hillitseviä IL-10-pitoisuuksia veressä.
  • Ihon mikrobistossa tai veren sytokiinipitoisuuksissa ei havaittu muutoksia, kun käytettiin mikrobiologisesti köyhää kasvualustaa.

Julkaistu Luonnonvarakeskuksen (Luke) uutisena 27.5.2024. Lue lisää: https://www.luke.fi/fi/uutiset/sisaviljely-mahdollistaa-terveytta-edistavan-mikrobialtistuksen-ympari-vuoden