Perunaa ylös neljä penkkiä kerrallaan

Sadonkorjuu on kriittinen vaihe etenkin suurilla tiloilla, kun syksyn sateisuus ja pakkasen uhka vähentävät nostopäiviä. Toivoniemen tilalla perunan noston onnistuminen on varmistettu ajettavalla nelirivisellä korjuukoneella. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 8/2023. Katso video tämän jutun lopusta.

Viiden minuutin ajon jälkeeen säiliöstä purkautuu Solist-perunaa 8 tonnia.  

PUUTARHA-SANOMAT / LUMIJOKI

Toivoniemen tilan perunakasvustot ovat tuleentuneita syyskuun 7. päivänä, mutta varastoon nosto ei ole vielä alkanut. Isäntä Heikki Kuokkanen on lähdössä koukkaamaan pellolta säiliöllisen perunaa päivän myyntiä varten. Nostokoneena hänellä on ajettava ja neljä riviä kerralla nostava AVR Puma 4,0.

– Ostin tämän koneen yhden kauden käytettynä ja nyt meillä on alkamassa kolmas sadonkorjuuvuosi, kertoo Heikki tyytyväisenä koneen tehokkuuteen ja hellävaraisuuteen.

Toivonnimen tilalla viljellään tänä vuonna ruokaperunaa 125 hehtaaria. Heikki ajaa 23,5 tonnia painavan nostokoneen ketterästi perunarivien päähän. Kaikki neljä miehenkorkuista rengasta ovat vetäviä ja takarenkaiden leveys pienentää pintapainetta.

Perunapellot ovat tasatut laserohjatulla lanalla eivätkä heinä-elokuun rankat sateet ole hukuttanut perunoita.

– Meillä pahinta tuhoa tekevät kurjet, toteaa Heikki samalla kun kurkiperhe ponnistaa lentoon nostokoneen edestä.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2023 (ilmestymispäivä 22.9.), klikkaa puutarha-sanomat.fi –>Lehdet. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!