K-Supermarket Mustapekka valittiin parhaaksi hevikaupaksi

Ammattilehti Puutarha-Sanomat on järjestänyt Suomen Paras Hevi -kilpailun jo seitsemän kertaa. Kisa oli jälleen tiukka, mutta tuomaristo valitsi yksimielisesti vuoden 2024 voittajaksi K-Supermarket Mustapekan Helsingin Käpylästä. Yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai Prisma Pirkkala. Katso video!

K-Supermarket Mustapekan hedelmä- ja vihannesosasto on vuosikymmenten ajan ollut yksi maamme parhaista. Kauppias Jouni Ekholmilla on rautainen kokemus hevikaupasta. Ennen kauppiasuraa hän oli vuosina 1996–2000 hevihoitajana juuri samaisessa Mustapekassa, minne hän palasi kauppiaana vuoden 2007 keväällä.

Suomen Paras Hevi 2023 -kilpailun voittajat julkistettiin Ruoka 2024 -messuilla 20. huhtikuuta. Vasemmalta tuomariston jäsenistä Jouko Tikkanen ja Merja Söderström, K-Supermarket Mustapekan kauppias Jouni Ekholm ja hevivastaava Kristiina Ulmanen Pirkkalan Prismasta, joka voitti yleisöäänestyksen.

K-Supermarket Mustapekan sisääntulosta avautuu tuoreutta pursuava näkymä. 

– Tavoitteena on, että asiakas tekee jo ensimmäisen 5 metrin matkalla ostopäätöksen. Pyrimme oikeilla tuotevalinnoilla pysäyttämään hänet ostamaan heti hevin alkupäässä, ettei hän kulje pääväylää ohi, sanoo kauppias Jouni Ekholm.

Hevi on matala ja helposti hahmotettavissa. Salaatteja ja tomaatteja on useassa paikassa ja vaakojen vieressä on sattumaostoksia varten kappaletavaraa.  Sesongit ovat vaikeimpia, mutta niissä on mahdollisuus erottua, toteaa Ekholm.

K-Supermarket Mustapekan hevistä vastaavat Tanja Söderlund ja Mark Gulyás. Kauppias antaa osastojen hoitajille vastuuta.

– Ihmiset saa ja heidän pitää tehdä päätöksiä. Tulee ottaa riskejä, sillä jos pelaa varman päälle, myynti ei kasva.  Jos ei tee virheitä, ei ole tarpeeksi yrittänyt. Osastovastaavat ovat kokeneita ja taustatietoa on paperilla, kovalevyllä ja päässä. Oppirahoja maksetaan vuosi vuodelta vähemmän.

– He ovat omalla alallaan artesaaneja. Tuoreosastolla käsitellään ja pakataan tuotteita ja laitetaan esille suurella käsityötaidolla. Tilausmäärissä ja esittelyissä on sopivasti tietoa, taitoa ja tunnetta, sanoo kauppias Jouni Ekholm.

Hevikilpailun tuomaristossa olivat Merja Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä, Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry:stä, Samuli Karjula Satokausikalenterista ja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomista. 

Yleisö pääsi arvioimaan kuuden finalistikaupan paremmuutta Puutarha-Sanomissa julkaistujen videoiden perusteella. Äänestyksen tulos oli huipputasainen: eniten ääniä sai Prisma Pirkkala, jonka osuus oli 20,0 % ja toiseksi tuli K-Citymarket Easton 19,1 %:n osuudella.