PUUTARHA-Sanomat 6/2010

Ilmestyi: 30.07.2010

Huh hellettä…, s. 2
Pääkirjoitus
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Avainsanat: helle
Ingressi: Lämpötila oli Etelä- ja Keski-Suomessa lähes koko heinäkuun poikkeuksellisen korkea. Helleraja ylittyi monin paikoin viikkojen ajaksi, ja lämpötila hipoi vuosisadan ennätyksiä.

Helle hyydytti kasvit, koneet ja ihmiset, s. 3
Avainsanat: helle, kuumuus, lämpötila, Tytti Muuronen, Timo Mäkinen,
Ingressi: Heinäkuu on ollut maan etelä- ja keskiosassa poikkeuksellisen lämmin. Keskilämpötila on ollut viitisen astetta keskimääräistä korkeampi. Suomalainen puutarhatuotanto on joutunut koville hellejakson myötä.

Markkinat, s. 4
Markkinoilla vuoristorataa
Avainsanat: Kari Lyytinen, Arto Hyytiäinen, Niclas Hultholm,
Ingressi: Poikkeuksellinen helle on aiheuttanut äkkimuutoksia puutarhatuotteiden markkinoilla. Kasvustot ovat valmistuneet etuajassa, mistä on pian seurannut tuotteesta puutetta. Keinokastelulla ei ole pystytty korvaamaan luonnonsateita, joten liikatarjontaa ei loppukaudesta tule.

Helle kurittaa heviä, s. 6
Avainsanat: K-citymarket Pilkko,
Ingressi: Pitkäaikaiset helteet näkyvät kauppojen hevi-osastoilla kasvisten heikentyneenä kauppakestävyytenä. Jeonsuulaisen K-citymarket Pilkon vihannesten myynti kasvaa heinäkuussa, kun lomailijat ovat asiakkaina.

Hevi-koulu , s. 8
Hygienia avainsana kärpäsongelmassa
Kirjoittaja: Mari Savo
Avainsanat: hygienia, kärpäsongelma,
Ingressi: Pienet 2-4 mm kokoiset tummat kärpäset on valitettavan tuttu ongelma hevi-osastoilla. Tyypillisesti kärpäsongelma pahenee syksyllä, mutta joskus kärpäsistä kehkeytyy ympärivuotinen riesa. Näitä mahlakärpäsiä, Drosophilidae, löytyy Suomessakin n. 30 eri lajia.

Reilun kaupan tuotteet kelpaavat suomalaisille, s. 9
Avainsanat: reilu kauppa, Pirjo Virtaintorppa,
Ingressi: Suomalaiset kuluttivat viime vuonna yhteensä 86,9 miljoonaa euroa Reilun kaupan tuotteisiin, keskiarvoksi tulee 16,31 euroa per asukas.

Marjakauppiaat heräävät aikaisin, s. 10
Avainsanat: Vellu Virtanen, marjakauppiaat, Suominen,
Ingressi: Kotimaisista mansikoista suuri osa myydään kauppojen edustoilta vuokratuilta myyntipaikoilta. Virtasten myyntipisteet Nikkilän ja Söderkullan S-markettien edessä välittävät tuoretta satoa ja toritunnelmaa sipoolaisille kuluttajille.

”Myyminen on talouden kannalta tärkeintä”, s. 12
Avainsanat: Yrjölän marjatila, Tommi Yrjölä,
Ingressi: Yrjölän marjatila on monipuolinen suoramyyntitila. Asiakkaiden viihtyvyyteen on panostettu: kotieläimet koukuttavat varsinkin lapsiperheitä.

Led-valot kudottiin joustavaan verhoon, s. 14
Avainsanat: Led-valotus, Netled Oy, Niko-Matti Kivioja, OptoGrow,
Ingressi: Led-valotus on kuuma puheenaihe. Kotimaisen keksinnön avulla sen soveltuvuus kasvihuonevalotukseen ottaa harppauksen eteenpäin. Viljelytekniikka tulaa sovittaa uuden valotuslähteen mukaiseksi.

Led-valaistus tulee ensiksi salaatille, s. 15
Avainsanat: Daniel Jenkins, led-valaistus,
Ingressi: Led-valaistuksen ensimmäiset käytännön sovellukset tulevat pikkutaimituotantoon. Ledin myötä tulee monia mahdollisuuksia, mutta kasvuvalotuksessa se muuttaa viljelytekniikan.

Toriviljelijästä lähituottajaksi, s. 16
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Lindroosin puutarha, Uuno Lindroos, lähituottaja,
Ingressi: Lindroosin puutarha Kaarinan Piikkiössä on kokenut monta muodon muutosta 70-vuotisen taipaleensa aikana, mutta elävä kosketus kuluttajiin on säilynyt koko ajan. Turun tori oli pitkään lähes ainoa markkinapaikka puutarhan vihanneksille ja kukille, kunnes 1990-luvun alkupuolella suoratoimitukset vähittäiskaupoille alkoivat. Väliin mahtui kahden sukupolven yli tehty sukupolvenvaihdos.

”Masu” koettelee Viron kukkatuotantoa, s. 18
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Peep Promm, Flores Aed,
Ingressi: Viron talous ylikuumeni enemmän kuin Suomen, jossa pahoihin päiviin osattiin varautua. Talouskuplan puhkeamista seurasi taantuma, jota virolaiset kutsuvat ”masuksi” (= matala suhdanne). Kukkatuotannossa ”masun” vaikutus näkyy halvempien kukkien ostoina.

Katarina Lassheikki Puutarhaliiton johtoon, s. 19
Avainsanat: Puutarhaliitto ry, Katarina Lassheikki,
Ingressi: Puutarhaliitto ry on valinnut uudeksi toimitusjohtajakseen Katarina Lassheikin, joka aloittaa tehtävässään marraskuun alussa. Nykyinen toimitusjohtaja puutarhaneuvos Pekka Metsola jää eläkkeelle ensi huhtikuussa.

Bytte försäljningsarbetet till växthusodling, s. 20
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Linda Simons,
Ingressi: Linda Simons och Thomas Edström-Simons flyttade ifjol till Närpes från Stockholm och odlar i år för första säsongen tomater i Yttermark Paret tog över Lindas föräldrars tre växthus i samband med generationsväxling och hittills har de trivts riktigt bra med både sitt nya arbete och sin nya hemstad.

Paprikalle haetaan parasta valotusta, s. 22
Kirjoittaja: Soili Riepula
Avainsanat: paprika, led, Martensin puutarhasäätiö, Christina Stadler,
Ingressi: Valotuksen vaikutusta paprikan kasvuun tutkitaan kahden islantilaisen puutarha-alan organisaation ja närpiöläisen Martensin puutarhasäätiön yhteisessä hankkeessa. Tavoitteena on, että sekä suomalaiset että islantilaiset paprikan kasvihuoneviljelijät hytyisivät tutkimustuloksista.

Niemisillä on monipuolinen puutarhatila, s. 24
Avainsanat: Puutarha Rauno Nieminen,
Ingressi: Toiminimi Puutarha Rauno Nieminen on hyvin monipuolinen puutarha. Siellä on kukkien, marjojen ja vihannesten viljelyä. Puutarhassa on myös kunnan ainoa kukkakauppa ja sidontapalvelut.

Nuorenparin tilalla on hyvä rytmitys, s. 26
Avainsanat: Tiina Ruottinen, Mikko Ruottinen,
Ingressi: Ruottisen tilalla on löydetty hyvä rytmitys kolmen puutarhakasvin avulla. Purjon istutusten myötä työporukka saadaan ajoissa keväällä ja sitä voidaan pitää syksyyn saakka. Mansikan satokausi on saatu pitkäksi ja vadelma täydentää palettia. Tila on onnistunut vakuuttamaan asiakkaat siitä, että laadusta kannattaa maksaa.

Suu mansikkaisen makeaksi junassa, s. 28
Kirjoittaja: Soili Riepula
Avainsanat: mansikan junamyynti, Jussilan Marjatila, Matti Kauppinen,
Ingressi: Raikkaita ja terveellisiä herkkuhetkiä on ollut tarjolla Savon radan junissa jälleen tänä kesänä, kun Suonenjoen kaupunki yhteistyökumppaneineen on toteuttanut perinteisen mansikan junamyyntikampanjansa. Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa kilpailukykysarjassa kolmanneksi sijoittuneen myyntikampanjan avulla on kuutenatoista kesänä rakennettu Suonenjoen imagoa mansikkakaupunkina.

Vihanneksilla tuhoeläimiä vaihtelevasti, s. 29
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: tuhoeläimet, Pauli Lindström, Erkki Isokaski, Esko Holma, Jari Suominen
Ingressi: Pitkä hellekausi ja kuivuus ovat vaikuttaneet myös kasvintuhoojiin, joista toiset ovat lisääntyneet ja toiset vähentyneet. Hankalinta viljelijöille on tuhoojien ennakoimattomuus, mikä onneksi on toistaiseksi aiheuttanut vain paikallisia ongelmia. Sitä enemmän on pelättävissä ongelmia loppukesän tuotannossa ja varastovihannesten säilyvyyden heikentymistä.

Harrastuksena mansikat, s. 30
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Asko Haanpää, Terttu Haanpää, mansikat
Ingressi: Asko ja Terttu Haanpää ovat jo eläkkeellä oleva pariskunta. Toimettomiksi he eivät halunneet jäädä vaikkakin työt loppuivat, vaan he päättivät hankkia kesätyökseen mansikoiden viljelyn, joka käy ihan harrastuksesta.

Biohajoava kalvo aikaisti ja lisäsi salaatin satoa sekä paransi laatua, s. 31
Avainsanat: HAMK, Heidi Hovi, biohajoava kalvo,
Ingressi: HAMK:n opiskelija Heidi Hovi tutki opinnäytetyössään Sipoossa Majvikin biodynaamisella tilalla luonnonmukaisen salaatin viljelyyn soveltuvia eloperäisiä katteita sekä lehtisalaatti- ja pehmeäkeräsalaattilajikkeita.

Hirvosen perunatilalla vaihtui sukupolvi, s. 32
Avainsanat: Hirvosen tila, Ville Hirvonen,
Ingressi: Hirvosen tilalla on keskitytty perunaan jo 37 vuoden ajan, ja nyt tilan isännyys on siirtyny 26-vuotiaalle Ville-Pojalle. Pyhäselän rantamaat suosivat perunaviljelyä. Paikallisella perunalla on hyvä kysyntä.

Sata vuotta puutarhaopetusta Lepaalla, s. 34
Kirjoittaja: Eeva Hjorth-Hois
Avainsanat: Lepaa, puutarhaopetus,
Ingressi: Lepaalla on annettu puutarhaopetusta sadan vuoden ajan. Nyt ammattikorkeakoulusta valmistuu hortonomeja (AMK) ja Hämeen Ammatti-instituutti kouluttaa puutarhureita. Soveltavaa koetoimintaa tehdään nykyaikaisessa kasvihuonelaitoksessa.

Ritiratipäivistä Puutarhatekniikkaan ja Lepaaseen, s. 36
Avainsanat: Lepaan puutarhapäivät,
Ingressi: Vuodesta 1964 järjestettyjä Lepaan puutarhapäiviä on kutsuttu monella nimellä. Ensimmäiset pari vuosikymmentä ne olivat virallisesti Puutarha-alan Rationalisointipäivät, joita kutsuttiin epävirallisesti myös Ritiratipäiviksi.

Suonenjoella kehitettiin muoviin istuttava kone, s. 37
Avainsanat: Hannu Heikkinen, istutuskone,
Ingressi: Maailmalla ei tiettävästi ole toimivaa istutuskonetta, joka pystyy istuttamaan taimet muovilla katettuun penkkiin. Hannu Heikkinen myhäileekin tyytyväisenä, kun hänen kehittelyllään ovat löytyneet sellaiset istutuskoneiden lisälaitteet, joilla muovinveto ja rei’itys onnistuvat ja kertavedolla saadaan valmiiksi istutettua mansikkapenkkiä.