Hullun oudot jättikasvikset kiehtovat

Jättikasvisten SM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 2008 alkaen. Kilpailupaikaksi on vakiintunut Keudan Saaren kartanon kampus, jossa tämän vuoden Suomen mestarit palkittiin 23. syyskuuta. Uusia Suomen ennätyksiä syntyi 11 kappaletta. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2023. Katso tämän jutun lopusta video Sepi-jättikurpitsan matkasta Kurpitsakarnevaaleille 2010.

Anni Kyrölle merkittiin yksi uusi SM-ennätys: 6,645 kilon painoinen Cantaloupe-meloni. Kuvassa osittain näkyvä 45 kilon Bushel gourd -pullokurpitsa on myös Annin viljelemä.

PUUTARHA-SANOMAT / MÄNTSÄLÄ

Sadesää ei kisaajia ja katsojia haitannut. Jättikasvisten SM-kisoissa tehtiin taas uusia ennätyksiä ja punnituksia seurasi iso joukko kiinnostuneita.

Anni Kyrö, Jättikasvisyhdistys ry:n puheenjohtaja, nappasi ennätyksistä yhden.

Mikä jättikasviksissa viehättää?

– On kiehtovaa, miten outoja ja kummallisia muotoja kasvikset voivat saada, Anni vastaa.

Hän on omien sanojensa mukaan vasta-alkaja jättikasvisten viljelyssä, eikä ole vielä löytänyt yhtä tiettyä lajia, jonka viljelyyn keskittyisi. Tämän vuoden kisoihin hän osallistui paitsi ennätyksen tehneellä melonilla myös kuudella muulla kasviksella. Lisäksi hän oli viljellyt luffaa eli pesusienikurkkua, joka oli esillä uutuuskasvina.

Inspiraatiota on antanut isä Juha Kyrö, joka on kasvisviljelyn nestori. Anni viljelee Harjulan tilaa Orimattilassa. Kauppapuutarhurin töiden ohella Anni kasvattaa jättikasviksia sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Salaisia kikkoja kasvisten kasvun vauhdittamiseksi hänellä ei ole.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!