Oksasen Puutarha kasvaa suunnitelmallisesti

Oksasen puutarha Oy Turusta osti syksyllä Pousin Puutarha Oy:n Haminasta. Yhteenlaskettu kokonaistuotanto nousee yli 20 miljoonaan ruukkusalaattiin ja -yrttiin vuodessa, mikä on viidennes koko maan tuotannosta. Sähkön hinta ei horjuta tulevan talven tuotantoa. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 10/2022. Katso video tämän jutun lopusta.

Oksasen Puutarhan yrittäjiä Juha, Ilkka ja Ville Oksanen, kuvasta puuttuu Olli, joka opiskelee AMK hortonomiksi Lepaalla. Ilkka vastaa myynnistä ja Ville huollosta ja viljelystä.

PUUTARHA-SANOMAT / TURKU

Nopeasti kohonneet viljelykustannukset eivät tulleet esteeksi Juha Oksasen ja Jarmo Pousin välisille yrityskaupoille, vaan kaverukset saattoivat vuoden ajan hieromansa kaupan päätökseen lokakuun 4. päivänä.

– Pousin Puutarhasta tuli meidän tytäryhtiö. Tuotanto jatkuu Pousilla entiseen malliin. Meidän yrityksen toimitusjohtaja Hanna Sieppi on jatkossa myös Pousin Puutarhan toimitusjohtaja, kertoo Juha Oksanen.

Oksasen puutarha sai alkunsa vuonna 1971, kun Juhan vanhemmat Kauko ja Iiris Oksanen ostivat puutarhatilan Paattisilta. Alkuun tilalla viljeltiin tomaattia ja kurkkua vanhoissa kasvihuoneissa ja vanhojen huoneiden tilalle rakennettiin isompi kasvihuone 1974. Salaatin viljely aloitettiin seuraavana vuonna.

Yritys laajeni ja se yhtiöitettiin 1996. Yrityksellä on Paattisilla kasvihuonealaa 2,5 hehtaaria ja Oripäässä 1,5 hehtaarin suuruinen tarha, jonka Juha osti Osmo Isotalolta vuonna 2010.

– Laajennus tuli sopivaan aikaan, kun frisee-salaatin kysyntä kasvoi eikä meidän tarvinnut ottaa tuotantotilaa jääsalaatilta, perustelee Juha.

Lehtisalaatti on otettu uudelleen puutarhan tuotantoon. Se viljellään Ellepot-paperipotissa. Valmis salaatti pakataan umpinaiseen pussiin.


Juicy-salaatti on menestystuote

Pousin Puutarhan historia ulottuu vuoteen 1939, jolloin Jarmon ja Ension isovanhemmat aloittivat puutarhaviljelyn. Pousin Puutarha Oy:n kasvihuoneala on 2,3 hehtaaria, ja se koostuu kahdesta viljelmästä, jotka ovat 5 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Salaatin ohella viljellään myös tilliä.

Pousin Puutarha liikevaihto nousi viime helmikuussa päättyneellä tilikaudella 5,6 miljoonaan euroon ja tulos oli vahvasti positiivinen. Puutarhan menestystä siivitti mehukas Juicy-salaatti.  Pousien lapsista ei löytynyt halukasta jatkajaa, joten Jarmo päätti myydä yrityksen Oksaselle, joka jatkaa toimintaa ja säilyttää työpaikat.

– Minulla on kolme poikaa, jotka ovat sukupolvenvaihdoksen myötä mukana puutarhan toiminnassa. Meillä on täydet valmiudet kasvattaa yritystä entisestään, sillä haluamme olla jatkossakin kehittyvä puutarha. Toiminnan laajeneminen yrityskaupan kautta sopii erinomaisesti tulevaisuuden suunnitelmiimme, perustelee Juha Oksanen.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2022. Lehden hinta on 5€, tilaajille 182 lehden arkisto on ilmainen!
Katso video!