Tiettävästi Suomen suurin Haskap viljelmä on perustettu Nirvisten luomutilalle Iittiin, lähelle Kouvolan rajaa. Seudun asukkaille tuoreet marjat ovat saatavissa läheiseltä Mukulan luomutilalta, jossa luomumansikoiden suoramyyntiä on jo entuudestaan.
Suomessa haskapilla on monta nimeä kuten hunajamarja ja makeasinikuusama. Haskap on vielä monelle tuntematon marja. Se on mustikan värinen ja muodoltaan usein pitkulainen marja. Maailmalla se on tunnettu jo pitkään niin terveellisyydestään kuin hyvästä maustaan.
Nirvisten tarha on 4 hehtaaria
Nirvisten tilalla innostuttiin haskapin terveellisyydestä ja mahdollisuudesta tuoda kokonaan uusi marja seudun markkinoille. Nirvisiin on istutettu nyt jo yli 4 hehtaaria ja yli 10 000 pensasta haskapia. Tämä tekee tilasta tiettävästi tämän hetken suurimman Suomessa.
Haskap sopii erinomaisesti viljeltäväksi Suomessa, sillä se on kotoisin muilta pohjoisilta alueilta, kuten Japanista ja Kanadasta. Nirvisten tilalla marjojen kiitelty laatu ja maku perustuvat hyvään maahan, hoitoon, makeimpiin lajikkeisiin sekä poiminnan ajoittamiseen maun ja rakenteen kannalta juuri oikeaan aikaan.
– Marjat poimitaan ainakin näin alkuun käsin, vaan määrien kasvaessa suunnitelmissa on rakentaa poimintaa parhaiten palveleva erikoiskone. Tulevina vuosina myös yhteistyö jalostajien kanssa on tervetullutta, kertoo tilan isäntä Esa Ojala.
– Haluamme panostaa laadukkaaseen viljelyyn ja poimintaan. Siksi olemme sopineet tuoremyynnin yhteistyön Mukulan tilan kautta. Näin voimme tarjota tuoreita haskap-marjoja myös seudun väelle, vaikka tulevaisuudessa isoimmat erät maailmalle lähtisivätkin, Ojala miettii.
Tuoremarjat Mukulasta heinä-elokuussa
– Luomuviljellyt haskap-marjat sopivat Mukulan tilan valikoimaan muiden marjojen rinnalle. Nyt kun asiakkaat ovat jo löytäneet luomumansikkamme ja tilapuotimme, on ilo tarjota myös muille näitä maistuvia ja terveellisiä marjoja, Maija Merikanto Mukulan tilalta iloitsee.
– Tänä kesänä tulemme tarjoamaan kaikille kävijöille maistiaisia haskapin kypsyttyä. Myös myyntiin on tulossa erikokoisia rasioita sekä 4 kg laatikoita pakastusta varten. Oman perheemme käytössä hujahti viime talvena 20 kg haskapia jo marraskuuhun mennessä, Merikanto hymyilee.
Haskap marjoja on saatavilla Mukulan tilapuodista Iitin Lyöttilästä sadon kypsyttyä noin heinäkuun alkupuolelta alkaen. Haskapin satokausi kestää yleensä elokuun puoliväliin asti.
Haskap yleistyy vauhdilla Suomessa
Luonnonvarakeskuksen tietojen perusteella vuonna 2023 Suomessa viljeltiin haskapia 43 hehtaarin alalla ja 78 tilalla. Yli hehtaarin haskap-tiloja oli 14. Näistä suurin oli Iitin Nirvisten tila tuolloin 3 ha alallaan. Nyt pinta-ala on kasvanut 4,3 hehtaariin. Lisäksi Nirvisten kanssa yhteistyössä viljeltäviä haskap pensaita on kasvussa myös Valkealan Anttilassa, Tiina Sopasen tilalla 1,5 ha alalta. Uutta marjaa tulee siis seudulle hyvin tarjolle, täydessä sadossaan kymmeniä tuhansia kiloja vuodessa.
Haskapia on saanut viljellä Euroopassa vasta vuodesta 1998. Haskapin pinta-alat ovat lisääntyneet viimeisen parin vuoden aikana kaksinkertaiseksi ja ala vaikuttaa lähivuosina lisääntyvän edelleen vauhdilla. Vaikka haskap vasta aloittelee laajentumista, sen vuoden 2023 viljelypinta-ala ylitti jo karviaisen ja oli reilun kolmanneksen pensasmustikan (114ha) viljelyalasta.
Haskapin makua voisi kuvailla aromaattiseksi mustikaksi. Haskap on erittäin terveellinen ja siinä on vitamiinien lisäksi flavonoideja kolme kertaa enemmän kuin metsämustikassa. Marja sisältää paljon antosyaania eli metsämustikassakin olevaa intensiivistä väriä. Haskap sopii käytettäväksi kuten muutkin marjat.
Lue arkistosta juttuja haskapista: ”Niemelä on haskapin viljelijä” -artikkeli numerosta 7/2021
”Keppilä 12 – uusi marjatila, uudet tuulet” -artikkeli numerosta 7/2019. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen.