Kaijansinkko keskittyy kotimyyntiin

Kaijansinkon Puutarha on lähes hehtaarin suuruinen kesäkukkaviljelmä.  Se panostaa asiakkaiden viihtyvyyteen. Seuraava sukupolvi on jo asemissa ottamaan yrittäjyyden. Some on iso osa puutarhan markkinointia. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2023, katso video jutun lopusta.

Sisarukset Kati ja Kalle Kaijansinkko valmistautuvat puutarhayrittäjyyteen; sukupolvenvaihdos on suunniteltu tehtäväksi vuonna 2027.

PUUTARHA-SANOMAT / NASTOLA

Kaijansinkon puutarhassa on panostettu asiakkaiden viihtyvyyteen. Kokemus rakentuu kukkamerestä ja palvelusta.

– Asiakkaat pääsevät lähes kaikkiin kasvihuoneisiin kukkien keskelle ja kaikki näkyvissä olevat kukat ovat myynnissä, sanoo Marko Kaijansinkko.  

Vuodesta 2014 puutarhalla on ollut kesäkahvila. Sen ajateltiin olevan vain palvelua, mutta kahvila on itsessään ollut kannattava, kun pullat leivotaan itse ja hyödynnetään puolivalmisteita.

Puutarha tarjoaa asiakkaille istutuspalvelua. He tuovat omat parvekelaatikkonsa ja ne täytetään joko asiakkaan valitsemilla tai puutarhan suosittelemilla kukilla. Palvelun hinta on 5 € astialta ja se sisältää mullan.

– Yritysasiakkaille kasvatamme koko setin loistoonsa. Istutukset kuljetetaan ravintoloiden pihoille ja istutuksia hoidetaan ja kastellaan koko kesä.  Yritysmyynti on 10 prosenttia liikevaihdostamme, kertoo Marko.

Sukupolvet vaihtuvat

Sukupolvenvaihdos Kaijansinkoilla toteutui 1999, jolloin Marko otti yrittäjävastuun. Seuraava sukupolvenvaihdos on tulollaan, kun poika Kalle ja tytär Kati ovat mukana toiminnassa.

– Yhtiöitimme yrityksen vuonna 2017 ja verotuksellisesti on järkevää toteuttaa vaihdos vasta 10 vuoden kuluttua osakeyhtiön perustamisesta eli neljän vuoden päästä, tarkentaa Marko ajankohdan.

Kalle Kaijansinkko on 28-vuotias ja hän on ollut ympärivuotisesti neljä vuotta puutarhan palveluksessa.

– Aiemmin olin puutarhalla vain sesongit ja muun ajan tein töitä vieraan palveluksessa. Puutarhalla minun vastuulla on remontointia, viljelytöitä ja hoidan kuljetukset pihamyymälöihin, kertoo Kalle.

Kati Kaijansinkko (26 v.) oli aiemmin matkailualalla ja puutarhalle hän tuli keväällä 2019.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2023. Lehden hinta on 5€, tilaajille lähes 180 lehden arkisto on ilmainen.