PUUTARHA-Sanomat 2/2010

Ilmestyi: 19.02.2010

Pääkirjoitus, s. 2
Se oikea
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Ingressi: Oikea hinta on vaikea asia. Senteissä ja euroissa noteerattu tuotteen arvo on usein myyjän mielestä halpa, mutta ostaja voi pitää sitä kalliina.

Viennillä vetoa talouteen, s. 3
Avainsanat: Paavo Väyrynen, vienti, väyrynen,
Ingressi: Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen vetää kansantalouttamme ylös vientiä vauhdittamalla. Venäjän alueilla on hyvät potentiaaliset mahdollisuudet. Ministeriä hämmentää kaupan vahva asema viljelijöihin nähden.

Mustapekalla on ässiä hihassa, s. 4
Avainsanat: K-supermarket mustapekka, Jouni Ekholm,
Ingressi: K-supermarket Mustapekka sijaitsee Käpylän asemalla. Niin kaupan kuin ympäristönkin muutostyöt valmistuivat vuonna 2008 ja myös Alko tuli myymälän viereen. Vuoden 2009 myynti kasvoi huimat 40 pinnaa.

Stockmann Herkku kasvaa tuplaksi, s. 4
Avainsanat: Stockmann Herkku, Herkku, Pirjo Hellman
Ingressi: Helsingin Stockmannin viisi vuotta kestäneet rakennustyöt saadaan valmiiksi elokuun loppuun mennessä. Myyntipinta-alan kasvaessa lisääntyy kiinnostus pientoimittajien herkkuihin entisestään.

”Varastovihannesten hintakorjaukset tulleet tarpeeseen”, s. 5
Avainsanat: Vihannes Laitila, Tero Nousiainen,
Ingressi: Viime kesän hyvien satojen seurauksena varastokauteen lähdettiin alhaisin hinnoin. Pikkuhiljaa hintojen korjauksia on kuitenkin saatu, mutta varastointikulut ja varastointitappiot syövät hinnannousua.

Prisma syntyi kuudessa päivässä, s. 6
Avainsanat: Lempäälän ideapark, Prisma Ideapark,
Ingressi: Lempäälän Ideaparkkiin avattiin Prisma ennätysnopeasti. Hevi-osasto luo väriä ja tuoreutta kauppakeskuksen asiakkaille. Uuden Prisman haaste on tavoittaa paikalliset ruokaostoksille liikekeskukseen.

Keskitalven teemoja hevi-osastolle, s. 8
Avainsanat: hevi-osasto, käyttöyhteystuote, marjapakasteet,
Ingressi: Keskitalvi ja paukkuvat pakkaset, lasten talvilomat ja rennot talviurheilupäivät. Siinä avainsanat, jotka kannattaa tällä hetkellä ottaa huomioon hevi-osaston esillepanoa tehtäessä.

Lämpötilat ovat hevi-osaston kriittisiä pisteitä, s. 9
Avainsanat: säilytä kasviksia oikein,
Ingressi: Yksi kriittisimpiä kasvisten tuoreuteen vaikuttavia tekijöitä hevi-osastolla on säilytyslämpötilat. Oikealla lämpötilalla pidennetään tuotteiden myyntiaikaa.

Irmeliltä maukkaita porkkanoita, s. 10
Avainsanat: Irmeli Vinnikainen, porkkana,
Ingressi: Kuluttajat suosivat porkkanaa sen makeuden ja terveellisyyden vuoksi. Forssan seudulla porkkanan viljelyllä on vahvat perinteet. Kaupan tehtävänä on tuoda porkkanat ripeästi kuluttajille tarjolle eliminoimalla makuvirheitä aiheuttavat tekijät.

Kurkku kasvatti keksinnön, s. 12
Kirjoittaja: Leena Nyysti
Avainsanat: Nyystin puutarha, Tiptopreel,
Ingressi: Nyystin puutarhassa on viljelty vihanneksia liki kolme vuosikymmentä ja kurkun valotus on ollut käytössä jo parin vuosikymmenen ajan. Parhaan sadon saavuttamiseksi kurkun latvojen tulee olla tasakorkeudella lamppuihin nähden. Tarve poiki keksinnöksi uuden tyyppisen alaslaskurullan.

Sipuli korvasi sokerijuurikkaan, s. 14
Avainsanat: Samuli Valaja,
Ingressi: Samuli Valaja aloitti sipulin viljelyn, kun sokerijuurikkaan viljelysopimukset olivat loppumassa. Markkinointi on vakiintunut ja Samuli on investoinut uuteen varastoon ja pakkaamoon.

Helmiseminaarista uusia tuulia mansikanviljelyyn, s. 16
Kirjoittaja: Soili Riepula
Avainsanat: mansikkamarkkinat, helmiseminaari, mansikanviljely
Ingressi: Mansikkamarkkinat muuttuvat oleellisesti, jos kaksi viikkoa kaupassa kestävään lajikkeeseen saadaan yhdistettyä muita sellaisia ominaisuuksia, joita kuluttajat mansikalta haluavat. Muun muassa tällaisen tiedon saivat kuulla Suonenjoen perinteiseen marjanviljelijöiden Helmiseminaariin osallistuneet marjantuottajat.

Framtidstron viktig, s. 18
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: tomater, tomatodlare, Johanna Smith, Jan Smith,
Ingressi: Närpes är känt runtom i landet för att ha många tomatodlare. Johanna och Jan Smith hör till dem. De har odlat tomater året runt under flera års tid och nu till våren ska de även börjä odla gurkor. Att vara tomatodlare och arbeta inom branschen är någpt som paret Smith trivs riktigt bra med och som de båda kan se sig göra under en lång tid framöver.

Lanttuunkin voi erikoistua – Ruotsissa, s. 20
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Veljekset Fithiof,
Ingressi: Eikä liene kaukana sekään päivä, kun meillekin syntyy Veljekset Frithiofin kaltaisia viljelmiä, jotka tuottavat lanttua 20 hehtaarin alalla ja markkinoivat niitä ekologisina lähituotteina.

Florida – suota ja ikuista suvea, s. 22
Kirjoittaja: Timo Taulavuori
Ingressi: Floridassa on mainioita vihannesten viljelyalueita, joille harvat aurinkorannikon turistit eksyvät. Tähän osavaltioon on kasaantunut monta ylivoimaista kasvutekijää.

Pakastekauteen uusissa merkeissä, s. 24
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: pakastevihannes, pakaste, Apetit Pakaste Oy
Ingressi: Suomen merkittävin pakastevihannesten tuottaja Apetit Pakaste Oy syntyi aikoinaan fuusioiden kautta, minkä seurauksena yritys on osa Lännen Tehtaat -konsernia ja nimi on peräisin Pauligilta.

Ny Forskare och direktör vid Martens, s. 26
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Carolin Nuortila, Martens trädgårdsstiftelse, Martesin puutarhasäätiö
Ingressi: Masterns kompetenscenter i Närpes har fått en ny forskare, Carolin Nuortila, som efterträdde Mona Riihimäki i september.

Aroset kehittivät kimppukivaa, s. 28
Avainsanat: Kukkatukku Aroset Oy, Kimppu Kivaa,
Ingressi: Kukkatukku Aroset Oy on kolmen veljeksen kimpassa omistama yritys, joka kehittää itsepalvelukukkakauppojen konseptia. Yritys palvelee kukkakauppoja myös perinteisenä tukkukauppana.

R. Laaksosesta tuli Avagro, s. 29
Avainsanat: Avagro, R. Laaksonen Oy,
Ingressi: Laitilalainen R.Laaksonen Oy on vaihtanut nimensä, uudistanut logonsa ja nettisivunsa ja perustanut myyntipisteen Kokkolaan.

Norjalaiskonsernin suomalainen paikallistoimija, s. 30
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: FelixAbba, Marco California,
Ingressi: FelixAbba tuli Suomeen vähän yli 20 vuotta sitten ostettuaan Marco Californian tehtaan. Sen jälkeen yritys on kasvanut vakaasti maamme merkittävimmäksi kurkun ja punajuuren säilöjäksi.