Kainuussa kasvaa brändisalaattia

Akonlahden Puutarha Oy on hyvävoimainen yritys Kainuussa. Puutarhan salaateista on tullut merkkituote alueella, joka ulottuu kolmeen maakuntaan. Sähkön hintapiikki ei horjuttanut tuotantoa, kun yrityksellä oli kiinteä ostosopimus. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2023, katso video tämän jutun lopusta.

Matti ja Hanna-Leena Huotari iloitsevat Akonlahden puutarhan salaattien saamasta suosiosta.

PUUTARHA-SANOMAT / KUHMO

Takana on liki 30 pakkasasteen yö, kun Puutarha-Sanomat vierailee Akonlahden puutarhassa. Se on pohjoisin ympärivuotista ruukkuvihannestuotantoa harjoittava puutarha Suomessa, ehkä koko maailmassa. Hakelämpölaitos pitää kasvihuoneiden lämpötilan salaateille riittävänä ja HPS-valaisimet antavat valoa.

– Olemme tuottaneet täydellä teholla tänäkin talvena, sillä meillä on korona-aikana tehty kiinteähintainen sähkösopimus, sanovat Hanna-Leena ja Matti Huotari.

Puutarhan päätuote on jääsalaatti, jonka osuus on nykyään jo 80 %. Friseesalaatin osuus on n. 17 % ja lisäksi viljelllään Cosman-salaattia, tilliä ja persiljaa.

– Korona-aikana kysyntä painottui entistä enemmän umpipussiin, jossa säilyvyys on parempi kuin avotuotteen.  Lopetimme lehtisalaatin ja ruukkujääsalaattia toimitamme enää vain muutamille asiakkaille, kertoo Hanna-Leena.

Akonlahden puutarha sijaitsee Kajaanista 100 kilometriä itään Kuhmossa, Kekkostien alkupäässä.  Puutarha myy salaatit suoraan Kainuun lisäksi Pohjois-Savon ja Ylä-Karjalan alueen 50 kauppaan. Asiakkaina on kolme osuuskauppaa, K-kauppoja ja Tokmanneja sekä ravintoloita.

Oma kuorma-auto ajaa kolmesti viikossa Kajaani-Iisalmi-Siilinjärvi-Nilsiä-Nurmes-Kuhmo -reittiä, jolle tulee pituutta 500 kilometriä. Kaukokiito levittää Inexin Kajaanin terminaalista Akonlahden salaatit Kainuun S-kauppoihin.

– Viime vuonna dieselin kallistuminen aiheutti 15 000 euron lisäkulun, laskee Matti.

Akonlahden puutarha jakelee myös Parkinniemen puutarhan tomaatteja ja kyydissä kulkee satunnaisesti muutakin tavaraa, kun yrityksellä on vuonna 2009 hankitut liikenneluvat.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2023. Lehden hinta on 5€, tilaajille lähes 180 lehden arkisto on ilmainen.