Äärisäät väsyttävät viljelijää

Avomaan vihannesviljelijät joutuvat venymään jaksamisen rajoille, kun epävakaat säät aiheuttavat lisätyötä usein öisin. Lisää painetta luovat työnantajan velvollisuudet ja markkinoiden epävarmuus, sillä ruuhkat pilaavat kannattavuuden. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2023. Katso video jutun lopusta.

Työntekijät leikkaavat jäävuorisalaattia ja kääräisevät kerät muovipussiin.

PUUTARHA-SANOMAT / JUVA

Aittomäen tila sijaitsee Juvan kunnan kaakkoisessa kolkassa liki Puumalan rajaa. Anttolan kautta sinne kuljettaessa ohitetaan kauniit Saimaan saaristonäkymät ja ennen Puumala käännytään Harmaalaan ja Häkkisensaloon johtavalle tielle, jossa on häkellyttävän jyrkkiä nousuja ja laskuja.

– Korkeuserot ovat isoja ja moni tänne tulija on ihmetellyt, voiko täällä ylipäätään viljellä. Keskon autokuskit ovat monet kerrat luisuneet liukasta mäkeä, kun eivät ole päässeet mäelle, ja olen käynyt traktorilla kiskomassa rekkoja ylös, naurahtelee Jari Häyrinen syrjäistä sijaintia.

Mäkien välissä on kuitenkin peltoja ja Jari ja Jaana Häyrisellä on 30 hehtaaria vihannesviljelyä.

– Pääkasvimme ovat varhaiskaali, rapea salaatti ja kiinakaali. Lisäksi on suippokaalia ja roomansalaattia.

Lue artikkeli kokonaan Puutarha-Sanomien numerosta 7/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille on lähes 200 lehden arkisto ilmainen!