PUUTARHA-Sanomat 2/2011

Ilmestyi: 18.02.2011

, s. 2
Uutisia netistä
Avainsanat: Kuopion Salaatti Oy, Mika Hyttinen, Jari Mäkinen, Tukkutori, Jouko Tikkanen, Ari Ruoho, Ravintola Nokka, Berner, GrowHow, GreenCare, Janne Pulkkinen

Pääkirjoitus , s. 2
Luomu on mahdollisuus
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Avainsanat: luomu, Jorma Ollila, elintarviketuotanto

Puutarha-Sanomat: Helsinki , s. 3
Uutinen loukkasi työnantajia – Puutarha-alaa syytettiin ihmiskaupasta
Avainsanat: puutarha-ala, ihmiskauppa, HEUNI, vähemmistövaltuutettu, SAK, Veli-Martti Rekola, Maaseudun Työnantajaliitto, Jyrki Alapartanen, Puu- ja erityisalojen liitto, Yrjö Heinonen, Work4hire, Natalia Ollin
Ingressi: Tiedotusvälineet kertoivat helmikuun alussa ulkomaisten työntekijöiden asemasta Suomessa. Uutisissa väitettiin ihmiskauppaa harjoitettavan puutarha-alalla. Alan ihmiset pitävät väitettä pöyristyttävänä.

Markkinat , s. 4
Luomumarkkinat yllättivät
Avainsanat: luomu, Satotukku Oy, Tomi Hakkarainen, KKK-vihannes, Jorma Ollila, Tuoreverkko Oy, Kari Lyytinen, Lapico Oy, Evira, Paavo Pulkkinen
Ingressi: Yleinen luomumyönteisyys on kääntänyt luomikasvisten kysynnän nousuun. Ammattimaisia luomutuottajia kaivataankin nyt lisää.

Puutarha-Sanomat: Hämeenlinna, s. 6
Heviin on helppo rakastua
Avainsanat: Jouni Monto, Hämeenlinna, K-citymarket , Tiiriö, Lasse Keränen, Arja Kaartokallio, Miro Parjanen
Ingressi: Jouni Monto aloitti Hämeenlinnan K-citymarket Tiiriön kauppiaana vuoden alusta. Hevi-osasto on ykkösasemassa. Asiakkaat pidetään laadulla ja lähitoimittajilla.

Puutarha-Sanomat: Mikkeli , s. 8
Mikkelin Prismassa hevi heilahtaa
Avainsanat: Mikkelin Prisma, hevi, kauppakeskus Graani, K-Citymarket, Osuuskauppa Suur-Savo, Anu Hyyryläinen
Ingressi: Mikkelin Prisman laajennuksen myötä hevi-osasto on saanut hulppeat tilat. Massapöydät ja pitkät kylmähyllyt pysäyttävät niin paikalliset kuin mökkiläisetkin ottamaan heviä ostoskärryyn.

, s. 9
S-ryhmän vähittäismyynti kasvoi 6,1 prosenttia
Avainsanat: vähittäismyynti, alueosuuskaupat, päivittäistavarakauppa, SOK, Kuisma Niemelä, S-ryhmä

Puutarha-Sanomat: Espoo , s. 10
Kuluttaja luottaa kotimaiseen kurkkuun
Avainsanat: TNS Gallup Oy, tutkimus, kuluttajien asenteet, kotimainen kurkku
Ingressi: Puutarha-Sanomat tutkitutti TNS Gallup Oy:llä kuluttajien asenteita kotimaista ja ulkomaista kurkkua kohtaan. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan keskimäärin euron enemmän kotimaisesta kurkusta.

Puutarha-Sanomat: Kangasala , s. 11
Innovointi on verissä Virolan puutarhassa
Avainsanat: Virolan puutarha, Vuoden Maatila, Sirkka Oksanen, Timo Oksanen, tuulivoimalahanke, LED-valotuskokeet
Ingressi: Virolan puutarha valittiin Vuoden Maatilaksi vuonna 2002, jolloin järjestettiin ensimmäinen alkutuotannon laatukilpailu. Yrityksessä ei jääty lepäämään laakereilleen, vaan innovaatiot ovat seuranneet toisiaan. Nyt ovat meneillään laajat LED-valotuskokeet ja energialähteeksi puuhataan omaa tuulivoimalaa nykyisten vesivoimaloiden lisäksi.

Puutarha-Sanomat: Haukivuori , s. 14
Luomukaalin viljelytöissä ei pidä myöhästyä
Avainsanat: Vauhkosen tila, Pekka Vauhkonen, Arja Vauhkonen, luomukaali
Ingressi: Haukivuorelainen Vauhkosen tila viljelee kerä- ja kiinankaalia luomuna. Viljelytoimissa tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta. Luomukaalista tuottaja saa noin 40 senttiä tavanomaista kaalia enemmän, mutta sen viljely vaatii enemmän työtä.

, s. 15
Kasvisten käyttöä voi turvallisesti lisätä
Avainsanat: kasvinsuojeluainejäämä, riskienarviointitutkimus, Evira

Puutarha-Sanomat: Mynämäki , s. 16
Erillishuoneista toimiva kokonaisuus
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Keskitalon Puutarha, Kauko Keskitalo, Terttu Keskitalo, Lasse Keskitalo, talviviljely, taimikasvatus
Ingressi: Keskitalon Puutarhan historia ulottuu 1950-luvulle. Puutarhasta kehittyi merkittävä tomaattiviljelmä, mutta kilpailukyvyn ylläpito on vaatinut logistiikan ja viljelytekniikan osalta omaperäisiä ratkaisuja ja markkinoinnin tehostamista.

Puutarha-Sanomat: Helsinki , s. 19
Toimialaorganisaatio on hevissä hyvin mahdollinen
Avainsanat: maa- ja metsätalousministeriö, Sirkka-Liisa Anttila, tuottajaorganisaatiojärjestelmä, Tuure Lehtinen, Maaseutuvirasto
Ingressi: Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema tuottaja- ja toimialaorganisaatioita koskeva lakiehdotus on saanut torjuvat lausunnot mm. kilpailuvirastolta ja elinkeinoelämän keskusliitolta. Sen sijaan hedelmä- ja vihannesalalla niin tuottaja- kuin toimialaorganisaatiot ovat Suomessakin jo nykyisellään mahdollisia.

Puutarha-Sanomat: Espoo , s. 20
Puutarha-ala kiinnostaa niin nuoria kuin aikuisiakin
Avainsanat: puutarha-alan koulutus, Överbyn puutarhurikoulu, Axxell utbildning Ab, puutarhaopetus, Svenska Trädgårdskola, Yrkeshögskolan Novia, Bjarne Blomqvist, aikuisopiskelijat, yhteishaku
Ingressi: Suomessa on yli 19 puutarha-alan toisen asteen koulutusta tarjoavaa oppilaitosta, joista kaksi on ruotsinkielisiä. Maineikas Överbyn puutarhurikoulu on nykyisin osa Axxell utbildning Ab:tä ja hortonomiopiskelijat on siirretty Tammisaaressa olevaan Noviaan.

Puutarha-Sanomat: Belgia, Saksa , s. 22
Marjaoppia maailmalta – Mansikanviljely kohotetuissa penkeissä
Kirjoittaja: Jari Känninen
Avainsanat: Kansainvälinen marjakonferenssi, marjanviljely, table-top-viljely, PCFruit, Mieke Thoelen, kohopenkkiviljely, Axel Hochstädter
Ingressi: Perinteinen avomaaviljely on halvin mansikan viljelytapa, mutta kun maaperän tauti- ja tuholaisongelmia ilmenee, voi vaihtoehtona olla kohopenkkiviljely. Se oli yhtenä teemana tammikuussa Hollannin ’S-Hertogenboschissa järjestetyssä Kansainvälisessä marjakonferenssissa.

Trädgårdsbladet: Närpes , s. 24
Ny uppfinning testas vid Martens
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Led-teknologi, LED-belysning, Martens trädgårdsstiftelse, Niko Kivioja, Esa Kivioja, Anders Norrback, Carolin Nuortila, Anders Hendricks
Ingressi: Inom LED-teknologin har man i Finland designat en nyhetsprodukt som nu testas i Närpes vid Martens trädgårdsstiftelse. Det är företaget Netled som designat denna nyhet som är designad för belysning av höga växter. Projektet kommer att pågå i tre år och man gör olika prov på både tomat- och gurkplantor.

, s. 26
Kansikilpailun voitto ratkesi
Avainsanat: Puutarha-Sanomien kansikilpailu, Heikki Markus, Jouko Tikkanen, Teuvo Koivisto, Jarmo Pousi, Lauri Ukkola, Satu Silvo, Kristian Karlsson, Hannu Varpio, Pekka Vehviläinen, Tuire Mankinen, Taisto Poikonen, Jari Matinolli, Lasse Rautiainen, Veikko Raivio, Mia Koivulehto, Sari Rinto-Erkko
Ingressi: Puutarha-Sanomien kansikilpailussa oli aktiivinen osanotto. Vastauksia tuli 2015 kappaletta, ja niistä valtaosa oli netin kautta annettuja ääniä. Matkalahjakortti meni Seinäjoelle.

, s. 27
Päivittäistavarakaupan hallitusohjelmatavoitteet: Kasviksille alempi verotus ja GlobalGAP
Avainsanat: Päivittäistavarakauppa ry, hallitusohjelmatavoite, laatujärjestelmä, kasvihuonetuki, Lea Anttalainen

Trädgårdsbladet: Närpes , s. 28
Potatisnäringen i Österbotten utvecklas
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Martens Trädgårdsstiftelse, Kristinestad, Närpes, Malax, Potato 2020, Anders Norrback, Henrik Antfolk
Ingressi: Martens Trädgårdsstiftelse har tillsammans med städerna Kristinestad och Närpes samt Malax kommun startat ett projekt som heter Potato 2020. Projektets syfte är att främja potatisnäringen genom bland annat olika försök. Projektet startades i början av januari.

, s. 29
Vienti tyhjentää ruokaperunan varastoja
Avainsanat: perunavarastot, ruokaperuna, vienti, Anna-Kaisa Jaakkonen, Tike

Puheenvuoro Pekka Rusilalla , s. 29
Halpaa vai aitoa ruokaa?
Kirjoittaja: Pekka Rusila
Avainsanat: ruuan hinta, kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, Mats-Eric Nilsson, lähiruoka, luomutuotteet