Juhalla onLapin laajimmat puikulapellot

Lapissa kasvaa mystisen maukas maatiaisperuna. Juha Jankkila on kehittänyt puikulan viljelyn ammattimaiseen laajuuteen. Hän on 10 vuoden aikana investoinut 1,5 miljoonaa euroa tuotantoon. Nimisuojattu Lapin puikula voisi olla myös vientituote. Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2024. Katso video jutun lopusta.

Juhan Lapin puikula -paperipussit erottuvat kaupoissa.

PUUTARHA-SANOMAT / TERVOLA

Juha Jankkilan maatila on Tervolassa Kemijoen itäpuolella. Varastolle menevä tie on nimeltään Puikulatie – syystäkin onhan varastossa miljoona kiloa puikulaa. Jankkila on viljellyt puikulaa 40 vuotta ja viime syksyn hän nimeää uransa vaikeimmaksi.

– Juhannukselta alkoi sataa. Tarvitseehan puikula vettä, mutta sade ei loppunut ja nosto oli hyvin vaikeaa. Lokakuussa tuli talvi aikaisin, mikä lopetti nostoyritykset.

Juhalta jäi peltoon satoa ja varastoon saatiin vajaa miljoona kiloa perunaa. Puikulaa kuitenkin riittää vakio-ostajille juhannukseen saakka.

– Myymme sadon Potwellin kautta Keskolle ja Lidl ostaa meiltä suoraan.

Nimisuojattu tuote

Juhan Lapin puikula -pussit erottuvat kaupoista. Ne ovat keltaisia paperipusseja, joissa on pieni merkki suojatusta alkuperänimityksestä (SAN). EU myönsi vuonna 1997 Lapin puikulalla ensimmäisen alkuperänimityksen Suomeen. Lapin puikula saa erityisominaisuutensa kasvaessaan pitkän päivän oloissa. Vain Lapissa viljeltyä puikulaa saa myydä nimellä Lapin puikula.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerosta 2/2024. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!