PUUTARHA-Sanomat 5/2010

Ilmestyi: 28.05.2010

Enemmän kuin risupaketti, s. 2
Pääkirjoitus
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Avainsanat: energiapaketti,
Ingressi: Valtioneuvosto on päättänyt mittavasta energiapaketista. Siihen on koplattu sekä luvat kahdelle uudelle ydinvoimalalle että voitepaketti uusiutuvan energiakäytön lisäämisestä. Vuoteen 2020 mennessä uusiutuvaa energiaa tulee käyttää 38 terawattituntia nykyistä enemmän eli se vastaa kolmen suuren ydinvoimalan tuotoksen määrää.

Energiapaketista suuri hyöty puutarhataloudelle, s. 3
Avainsanat: Mauri Pekkarinen, energiapaketti,
Ingressi: Hallitus on sopinut mittavasta energiapaketista. Siihen kuuluu kahden uuden ydinvoimalan ohella uusiutuvan energian velvoitepaketti. Ehkäpä ympärivuotista kasvihuoneviljelyä voitaisiin tulevaisuudessa harjoittaa jopa viljelijän omin energialähtein.

Ruokohelpi on lupaava energiakasvi, s. 3
Avainsanat: ruokohelpi, energia,
Ingressi: Ruokohelpi on kilpailukykyinen ja ympäristöystävällinen polttoaine. Se tuottaa vuosittain energiaa jopa 30 megawattituntia hehtaarilta, mikä vastaa 3000 öljylitraa. Viljelyn vaatima työmäärä on vähäinen.

Hellekausi nopeuttaa varhaistuotteita, s. 4
Avainsanat: Kalle Lindström, hellekausi, Peter Backström, Lasse Keskitalo,
Ingressi: Toukokuun puoliväliin osunut pitkä hellekausi on vauhdittanut varhaistuotteiden kasvua avomaalla. Kasvihuoneissa tomaatit ovat kypsyneet ripeästi.

Lopen lähiperunat myyvät Riihimäellä, s. 6
Avainsanat: K-citymarket Riihimäki, Jouni Monto,
Ingressi: K-citymarket Riihimäen kauppias Jouni Monto tarjoaa asiakkaille liikekeskuksen syntymäpäivien kunniaksi hedelmiä eurolla. Lopella kasvatetut lähiperunat ovat asiakkaille tärkeitä. Elintarvikealan lakko pakottaa kaupat vanhoihin systeemeihin.

Avaimet kesäkaupan onnistumiseen, s. 8
Hevi-koulu
Kirjoittaja: Mari Savo
Avainsanat: kesäkauppa,
Ingressi: Pidä tuotteiden kierto nopeana, ylläpidä kylmäketjua, sumuta ja peitä, älä tuo liian paljon tuotteita kerralla esille lämpimään, pidä rima korkealla hankinnassa, tee pitkäjänteistä yhteistyötä hankinnassa sekä seuraa tarkasti myyntiä, hintoja ja saatavuutta. Siinä kesäkaupan onnistumisen avaimet.

Kesäkaupan haasteellisimmat tuotteet, s. 9
Hevi-koulu
Kirjoittaja: Mari Savo

Tukon hevi siirtyi ”Sompasta” Keravalle, s. 10
Avainsanat: Tuko Logistics Oy,
Ingressi: Tuko Logistics Oy on keskittänyt kevään aikana kaikki toimintonsa Keravalle. Hevi-tuotteet saivat muutossa uudet tilat. Asiakkaina on lähes tuhat myymälää.

S-50 eli sallittu yli viisikymppisille, s. 11
Ingressi: Yli viisikymppisten asenteet edustavat kolmea ryhmää. ”Aurinkoiset”, ”uhrit” ja ”kissanpäivistä nauttivat” -tällaisiksi tuore tutkimus jaottelee 50-75 -vuotiaat suomalaiset, kun jakoperusteena on suhtautuminen työhön ja elämään. Vaativa nykymaailma tuottaa niin arkista iloa ja tyytyväisyyttä kuin pettymyksiä ja pessimismiäkin.

S-market tuli Prisman kylkeen Oulussa, s. 11
Avainsanat: Osuuskauppa Arina, Jussi Ojala
Ingressi: Osuuskauppa Arina avasi huhtikuussa Oulussa S-market Raksilan entisiin Euromarketin tiloihin. Seinänaapurina on hypermarket Prisma ja sen vieressä K-citymarket Raksila.

Herkkuvihreästä tehtiin brändi, s. 12
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: herkkuvihreä, DeliVerde, Hannu Lindroth, Liisa Lindroth, Lindrothin puutarha,
Ingressi: Harva puutarhaviljelmä on tehnyt tuotteistaan brändejä. Kun lihdrothin puutarha Maariassa kasvatti tuotantonsa yli torimenekin, halusivat Liisa ja Hannu Lindroth erottua massasta ja ottivat käyttöönsä DeliVerde-tuotenimen.

Pelloilta toreille tuoreena, s. 14
Kirjoittaja: Leena Nyysti
Avainsanat: Iltasmäen Puutarha, Matti Ojamo,
Ingressi: Iltasmäen Puutarhan omistaja Matti Ojamo oppi ammattinsa isältään jo nuorena. Kaikki puutarhassa kasvavat vihannekset myydään vähittäismyyntinä Pälkäneen ja Valkeakosken toreilla. Kukat menevät pääosin suoraan puutarhalta asiakkaille.

Aleniuksella kukkii komeasti, s. 16
Avainsanat: Aleniuksen puutarha, Otto Edward Alenius, Tuire Mankinen,
Ingressi: Oulu oli toukokuun puolivälissä yksi helteisimmistä paikoista maassamme, kun lämpötila ylitti 29 astetta. Helle aiheutti ryntäyksen puutarhamyymälöihin ja Aleniuksen puutarhallakin oli vilskettä ja tohinaa.

Parvekelaatikkoäänestys innosti messukävijöitä, s. 17
Kirjoittaja: Mari Savo
Avainsanat: Schetelig Oy, Jarmo Lemström, parvekelaatikkoäänestys, Oma PIHA,
Ingressi: Kesäkukkien kirkkaat värit ovat suomalaisten suosiossa ja väritrendit menevät rohkeampaan suuntaan. Tämä on käynyt ilmi kevään puutarhanäyttelyissä järjestetyissä yleisöäänestyksissä.

Trädgårdintresserade samlades på mässan, s. 17
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: trädgårdsmässan, Österbottens stormässa,
Ingressi: Den årliga trädgårdsmässan ordnades igen i år i samband med Österbottens stormässa i Botniahallen i Korsholm sista helgen i april. Arrangörerna räknar att 18 880 personer besökte mässan i år. I år var även antalet utsällare högre än det varit på tio år: 263 stycken.

Kastemadot kakkivat kasvuhumusta, s. 18
Avainsanat: kastemadot, biohumus, Ruponics,
Ingressi: Venäjällä on kastemadot koulutettu humuksen tekoon. Nerokasta matokompostitekniikkaa on kaupallistettu myös Virossa. Kiinteiden ja nestemäisten humustuotteiden tuonti Suomeen on alkamassa.

Valdis Kastema käyttää matohumusta, s. 19
Avainsanat: matohumus, Valdis Kastema,
Ingressi: Yksi Viron merkittävimmistä marjanviljelijöistä on tarttolainen Valdis Kastema. Hän hyödyntää matohumusta omilla viljelmillään.

Helle kiritti perunan istutusta, s. 20
Avainsanat: Jari Matinolli,
Ingressi: Tyrnäväläinen Jari Matinolli istutti siemenperunaa toukokuun 14. päivänä äärimmäisen poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun lämpötila kipusi 29 asteeseen.

Laatutuotantoa Laitilan seudulta, s. 22
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Vihannes-Laitila, Mika Poutunen, Peter Astila,
Ingressi: Vihannes-Laitila on panostanut järjestelmälliseen laatutuotantoon koko ketjun osalta. Jäsenet ja sopimustuottajat ovat ottaneet käyttöön suomalaisen laatutarhaohjeistuksen, jolla voidaan korvata kotimaassa kansainvälinen GLOBALGAP-säännöstö ja joka tekee suomalaiset viljelytuotteet ainakin lähialueilla vientikelpoisiksi. Itse yritys on ollut mukana vuodesta 2007 tuottajaorganisaatio-ohjelmissa. Tänä vuonna on aloitettu ISO 22000 -laatujärjestelmään siirtyminen.

Packerierna marknadsför grönsakerna, s. 24
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Ingressi: Österbotten har i över 50 års tid varit ledande inom grönsaksodling i Finland. Det odlas en massa tomater, gurkor, paprikor och sallat här. Man räknar att hälften av landets tomater och hela 30 % av gurkorna kommer från enbart Närpes.

Hollannin vihannestuotanto tarvitsee uuden suunnan, s. 26
Ingressi: Vaikka Hollanti on vihannesten kasvihuoneviljelyssä maailman kärkimaita, talousongelmat pakottavat vihannestuotannon uuteen suuntaan. Näin julistaa Rabobank, yksi alan suurimmista rahoittajista.

Kempeleellä kehitetään uutta, s. 28
Avainsanat: Tapani Vähämäki, Oulun seudun ammattiopisto, Kempeleen yksikkö,
Ingressi: Oulun seudun ammattiopiston Kempeleen yksikkö tarjoaa tuleville puutarhureille uutuuskasvien ja uusien viljelymenetelmien oppimista. Myös ammattiviljelijä voi saada aktiivisen puutarhurin koetoiminnasta ideoita yrityksen kehittämiseksi.

Led-valoilla säästöä sähkökuluihin, s. 29
Avainsanat: led-valo, Led Finland Oy, Pekka Timonen,
Ingressi: Kempeleen koulutilan kurkkukasvit loistavat punasinisinä. Meneillään on led-valojen käytön kokeilua.

Puutarhanaiset uudistaa toimintaansa, s. 30
Avainsanat: Leena Luoto, Puutarhanaiset,
Ingressi: Biologi Leena Luoto on aloittanut Puutarhanaisten uutena puheenjohtajana. Yhdistys tarjoaa oivan tavan tutustua alaan sekä saada uutta tietoa ja kokemuksia.