Saarelman puutarhassa on yli 500 eri pelargoniaa

Saarelman Puutarha viettää 70-vuotisjuhlaa. Puutarhalla viljellään kesäkukkia ja pyöritetään kukkakauppaa. Huhtikuun lopulla puutarha avaa laajan näyttelyn erikoispelargoneista, joita puutarhaharrastajat käyvät ihastelemassa. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2023. Katso videot tämän jutun lopusta.

Tommi Långström on siskonsa kanssa kolmannen polven puutarhayrittäjä.

PUUTARHA-SANOMAT / LOHJAN NUMMI

Saarelman puutarha on sekä kauppapuutarha että täyden palvelun kukkakauppa. Tämä perinteikäs ja idyllinen puutarha sijaitsee Nummen kirkonkylässä, vanhalta ykköstieltä eli Turuntieltä on vain kilometrin poikkeama puutarhaan.

Saarelman puutarha viettää tänä vuonna 70. juhlavuotta ja lankalauantaina asiakkaille tarjoiltiin kakkukahvit. Saarelman puutarhan perheyrityksen perustivat Annikki ja Onni Saarelma vuonna 1953. Toisen polven yrittäjinä olivat Raili ja Guy Långström. Nyt yrittäjinä on kolmas polvi; kaksoissisaret Pia ja Tommi Långström.

Pia Långström myy kukkakaupasta erityisen paljon viikonloppukimppuja.

– Meille vetovastuu siirtyi 10 vuotta sitten. Olemme olleet mukana pienestä asti ja käyneet samat puutarhakoulut, joten oli luontevaa, että me molemmat jatkoimme yritystä, sanoo Tommi Långström.

Pääosin sisarukset hoitavat puutarhaa kahdestaan, mutta sesonkien aikana apuna ovat heidän vanhempansa. Lisäksi puutarhassa on 1–2 harjoittelijaa.

 

Uutuuspelargoni on Saarelman Onni

Saarelman puutarha tunnetaan laajasta pelargonivalikoimasta. Tommi on pelargoniharrastaja ja kasvihuoneessa on yli 500 erilaisen pelargonin emokasvia, joita lisätään myyntiin. Kokoelma koostuu kymmenistä luonnonlajeista, historiallisista lajikkeista, uusista jalosteista sekä parinsadan vanhan suomalaisen kotipelargonin kannasta.

– Meillä on aina kasvatettu pelargoneja ja vanhoja kantoja on saatu kylältä ja harrastajilta. Saimme kolmisen kymmentä vuotta sitten Antseppä-nimisestä talosta pelargonin, joka voitti Suomen kaunein pelargoni -tittelin vuosina 2016 ja 2017. Tuulensuuksi nimetty pelargoni valittiin vuonna 2019 kauneimmaksi ja tämä kanta on peräisin alakoulun opettajan asuinpaikalta, jossa minä nykyään asun.

Saarelman Puutarha tuo myyntiin puutarhan 70-vuotisen taipaleen kunniaksi oman nimikkopelargonin, joka on nimetty Saarelman Onniksi puutarhan perustajan mukaan.

Alla oleva video on kuvattu neljä viikkoa yllä olevan jälkeen ja siinä pelargonit ovat jo kukassa. Selostus on yllä olevalta videolta.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!