Piparjuuri vaatii paljon työtä

Knaapin suvun mailla on piparjuurta ollut jo puoli tuhatta vuotta. Tästä kotipuutarhojen maustekasvista on tullut Knaapien tilan päätuote yhdessä maa-artisokan kanssa. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2022. Katso jutun lopusta video!

Marko ja Jekaterina Knaapi viljelevät piparjuurta Vehmaalla.

PUUTARHA-SANOMAT / VEHMAA

Knaapien pellolla kuokitaan piparjuuren satoa varastoon maan routaantumiseen saakka ja sadonkorjuuta voidaan jatkaa vielä keväällä, kun väkevä piparjuuri säilyy routaisessa maassa.

– Piparjuuri on ollut suvun rasitteena 1500 ja 1600 lukujen vaihteesta saakka, naurahtaa Marko Knaapi.

Vehmaan kirkonkirjat kertovat, että Knaapi-niminen mies toi piparjuuria repussaan Ruotsista Vehmassalmen rantaan Ukkilan kylään. Markon piparjuuripelto on samoilla paikoilla.

– Naapurissa asuva historioitsija löysi tiedon 1990-luvulla meillekin yllätyksenä. Piparjuuri oli ainoa tulinen mauste Euroopassa ennen pippuria.

Piparjuuren kaupallisen viljelyn aloitti Markon isoisä Lasse ja sitä jatkoi isä Mika Knaapi. Sukupolvenvaihdoksessa 2016 viljely siirtyi Markon harteille, vaikkakin hän oli ollut viljelytouhussa mukana pikkupojasta alkaen.

Nyt Markolla on puolisonsa Jekaterina Knaapin kanssa 5 hehtaaria piparjuurta ja saman verran maa-artisokkaa. Lisäksi viljellään rehuviljaa.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2022. Lehden hinta on 5€, tilaajille 182 lehden arkisto on ilmainen!

Katso video!