Punajuurelle uutta käyttöä

Mäkiperen tilalla on punajuuren viljelystä 35 vuoden kokemus. Uutta mielenkiintoa punajuurta kohtaan syntyi, kun huippujalkapalloilijat alkoivat tehdä hänen punajuurikkaistaan suoritusta parantavia shotteja ja virvokkeita. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2022. Katso video jutun lopusta.

Iikka Mäkipere viljelee punajuurikasta 15 hehtaarin alalla. Sadonkorjuu ajoittui syyskuulle.

PUUTARHA-SANOMAT / KIUKAINEN

Kolmisen vuotta sitten Iikka Mäkipere sai yllättävän puhelun Suomen jalkapallomaajoukkueen kokki Reijo Junkkarilta. Hän kertoi punajuurijuomasta ja kysyi kiinnostustani ryhtyä viljelemään raaka-ainetta.

– Sanoin, että kiinnostaa, jos siitä saa rahaa eikä työt lisäänny. On mennyt toisin päin, mutta ei tämä projekti minuun kaadu, naurahtaa Iikka ja kertoo olevansa vaimonsa kanssa mukana myös osakkaina punajuurishottia ja punajuurijuomia valmistavassa Kolme Sadasosaa Oy:ssä.

Mäkiperet vuokrasivat yhtiölle juomien valmistustilat. Iikka hoitaa punajuurten pesun, kuorinnan ja mehuksi puristamisen.

– Voimme käyttää suurikokoiset punajuuret valmistukseen. Yhteen mehulitraan käytetään 2,3 kiloa punajuurta, kertoo Iikka.

Mäkiperen maatilan osuus päättyy siihen, kun punajuurimehu virtaa putkea pitkin seinän reiästä valmistuspuolelle, jossa alkaa Kolme Sadasosaa Oy:n vastuu. Punajuurimehu keitetään seuraavana päivänä suurissa kaasukeittimissä.  Kolme Sadasosaa valmistaa ja purkittaa urheilijoiden Sportshot-täysmehutiivisteen ja ammattikeittiöihin tarkoitetun Probeet-täysmehujuoman. Tamperelainen Poikain Parhaat Oy tekee punajuurimehusta rahtityönä punajuurilimonadit.

Teemu Pukki on yksi Kolme Sadasosaa Oy:n osakkaista. Punajuurimehua käytetään urheilussa suoritusta parantamaan.

Kolme Sadasosaa

Kolme Sadasosaa Oy:n toimitusjohtaja Antti Niemi on entinen jalkapallomaalivahti ja nykyinen Huuhkajien maalivahtivalmentaja. Hän on ottanut hanskaansa tuhansittain laukauksia mm. Englannin Valioliigassa ja Suomen maajoukkueessa. Nyt hänellä on käsissään punajuurijuomien menestys.

– Pidimme ensimmäisen maistatustilaisuuden GoExpo-messuilla talvella 2020. Kiinnostus oli kova ja punajuurimehu sai kehuja hyvästä ja aidosta mausta. Kaksi päivää sen jälkeen tuli koronasulku ja kaikki markkinointitoimet menivät nurin kahdeksi vuodeksi, harmittelee Antti Niemi.

Yritys on aloittanut punajuurishottien ja -juomien lanseerauksen uudestaan.

– Uutta tuotetta ei voi saada läpi muuten kuin kertomalla siitä ja maistattamalla, kun ei ole suurta mainosbudjettia.  Kun tapaa päivässä 500 ihmistä, jotka antavat hyvää palautetta ja ottavat tuotteita mukaansa, se antaa uskoa omaan tekemiseen. Jalkatyö on tehokas ja hyvä tapa päästä eteenpäin, vakuuttaa Antti.

Antti Niemi kertoo yrityksen syntyneen, kun hän soitteli ravintoasiantuntija Patrik Borgille jalkapalloasioissa.

– Patrik kertoi olleensa FC Barcelonan vieraana ja havainnut, että pelaajille tarjotaan punajuurishotteja ennen peliä. Heitin ajatuksen, että ruvetaan mekin tekemään punajuurishotteja, sillä onhan Suomessa maailman puhtaimmat raaka-aineet. Se oli hetken mielijohde enkä silloin arvannut, miten suuri homma se tulisi olemaan.

Antti ja Patrik keräsivät osaavaa porukkaa ympärilleen. Jalkapallomaajoukkueen kokki Reijo Junkkari on myös Kalastajatorpan keittiömestari. Mikki Korhonen on startup-yrittäjä ja brändäyksen ammattilainen. Osakkaiksi tulivat jalkapallopiireistä Teemu Pukki, Lucas Hradecký ja Joona Toivio.

– Viljelijän löytämisessä meillä kävi tuuri. Kävimme ensin Iikka Mäkiperen luona eikä enempää tarvinnut etsiä, sillä vakuutuimme heti hänen ammattitaidostaan, sanoo Antti.

Lue Punajuurelle uutta käyttöä ja Kolme sadasosaa nopeammin -artikkelit Puutarha-Sanomien numerosta 9/2022. (Lehden hinta on 5 €, mutta tilaajille kaikki 182 arkiston lehteä ovat ilmaisia!)