Herbie on uusin yrttitalo

Aurinkosalaatti Oy:n vertikaaliviljelmä sijaitsee Porin tien varrella Konalassa, Kehä I:n ja III:n välillä. Herbie-yrttejä tullaan vuosittain kasvattamaan 1,5 miljoonaa kappaletta, ja markkinoilta uskotaan löytyvään tilaa lähituotannolle. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2023. Katso video tämän jutun lopusta.

Toimitusjohtaja Johan Malmgren sanoo vertikaaliviljelyn olevan tekninen laji, joka on hänelle äärimmäisen mielenkiintoista.

PUUTARHA-SANOMAT / HELSINKI

Uusi viljelmä aloitti lokakuun alussa yrttien toimittamisen pääkaupunkiseudun kauppoihin.  Herbie-yrttien kasvattamo löytyy Konalan teollisuusalueelta tehdasrakennuksen toisesta kerroksesta autokorjaamon vierestä.

Ovien takana valot loistavat ja vihreät yrttimatot ovat monessa kerroksessa. Toimittaja huhuilee yrittäjää, häntä ei kuulu, mutta korkeilla tikkailla häärää Robert Jordas, vertikaaliviljelyn edelläkävijä Lapinjärveltä.

– Teen kastelujärjestelmään vielä hienosäätöjä, laitos alkaakin olla luovutuskunnossa, selittää Robbe paikalla oloaan.

Pian saapuu yrittäjä Johan Malmgren pahoitellen myöhästymistään, aivan turhaan, sillä hän oli ollut kierroksella tapaamassa K-kauppiaita. Uuden yrityksen avaintehtävä on löytää tuotannolle markkinat.

– Se millä teknologialla tuotetaan, ei ratkaise mitään. Menestys on viljelystä ja myynnistä kiinni, niiden tulee toimia käsi kädessä, painottaa Robert Jordas pitkäaikaisella kokemuksellaan.

800 neliötä tehotuotantoa

Robben perustama Vertical farming solutions Ab -firma on toimittanut vertikaaliviljelmän koko teknologiapaketin. Siinä on kaksi nelikerroksista linjastoa, jotka ovat leveydeltään 5 metriä ja linjaston pituus on 20 metriä. Näin viljelyalan kooksi tulee 800 neliötä.

– Salaatti- ja yrttiala on volyymibisnestä. Tämä on riittävän kokoinen perheviljelmäksi, määrittelee Robbe, kun joitakin pieniä vertikaaliviljelmiä on joutunut lopettamaan.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!