Kuukasjärvi panostaa tunneleihin

Kuukasjärven Marjat Oy on yksi Pohjois-Suomen suurimmista marjatiloista. Avomaalla mansikkaa on viljely 50 vuotta ja tunnelituotanto aloitettiin kolme vuotta sitten. Lähivuosina marjayrittäjyys on siirtymässä kolmannelle sukupolvelle. Lue artikkeli kokonaan Puutarha-Sanomien numerosta 5/2023. Katso video tämän jutun lopusta!

Olli Kuukasjärvi raottaa harsoa Malling Centenaryn taimien päältä. Edellispäivänä istutetut taimet olivat pottitaimia, kun aiemmin taimet ovat olleet paljasjuurisia. Tavoitteena on saada 500 gramman sato taimestaan.

PUUTARHA-SANOMAT / PYHÄJÄRVI

Kuukasjärven pelloilla on huhtikuun 20. päivänä vielä paksu lumikerros, kun tilan isäntäpari työporukkansa kanssa ruukuttavat vadelman long cane -taimia. Tilan tuleva isäntä, 19-vuotias Aleksi Kuukasjärvi, on lähtenyt noutamaan Itumiciltä kasvihuonesäätimen osaa. Matkaa Jyväskylään on liki kaksi sataa kilometriä, mutta apu on kuitenkin löydettävissä kotimaasta.

Kuukasjärven tilalla on viljelty mansikkaa jo yli 50 vuotta, ja ensimmäiset tunnelit nousivat pellolle vuonna 2020. Nyt avomaan mansikkaa on kymmenen hehtaaria ja tunneleita on hehtaarin verran. Tunneleissa on myös vadelmaa 3000 purkkia.

– Juuri ja juuri mansikalla toimeen tullaan. Ohuen ohutta makkarasiivua on leivän päälle riittänyt, naurahtelee isäntäistuttaessaan vadelmia rivakkaan tahtiin ruukkuihin. Ulkopuolelta katsoen Kuukasjärven Marjat Oy on esimerkillinen marjayritys. Sen ovat huomanneet myös paikkakunnan yrittäjäkollegat ja Pyhäjärven kaupunki, kun valitsivat Merja ja Olli Kuukasjärven Vuoden 2011 maaseutuyrittäjiksi.

”Kuukasjärvi panostaa tunneleihin” -artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2023, siirry lukemaan puutarha-sanomat.fi –>Lehdet. (Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!)