Neljän viljelijän Kasvimaa

Kasvimaa Oy on uusi toimija avomaanvihannesten ja varhaisperunan markkinoilla. Osakkailla on suuret ja modernit maatilat. Tehokas pakkaamo varmistaa tuotteiden laadun ja toimitusvarmuuden. Koko artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 10/2023. Katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / LAITILA

Jaakko Tammelin on tyytyväinen pakkaamon ripeään valmistumiseen.

Kasvimaa Oy:n toimitilat sijaitsevat Ukintien varrella, viisi kilometriä Laitilasta Uuteenkaupunkiin päin.

– Aloitimme maansiirtotyöt vuosi sitten ja ensimmäiset varhaisperunat pestiin ja pakattiin kesäkuun 7. päivä, kertoo Jaakko Tammelin ripeästä rakennusprojektista.

Pakkaamon lattia-ala on 2600 neliötä ja pakkaamossa on kaksi linjaa, toinen sipuleille ja toinen pestäville juureksille ja varhaisperunalle.  Lähettämö on 500 neliön suuruinen ja toimituksia varten on kolme lastauslaituria. Pakkaamon edessä on hehtaarin suuruinen piha-alue rekkaliikennettä varten.

– Toimiva logistiikka on tärkeää ja sen merkitys vaan kasvaa, toteaa Jaakko.

Kasvimaa Oy perustettiin elokuussa 2022. Osakkaina on neljä viljelijää: Juha Ranta, Tomi Wikman, Juho Simula ja Jaakko Tammelin. Juha on yrityksen toimitusjohtaja ja Jaakko hallituksen puheenjohtaja.

Tomi Wikman sanoo yhtiön pakkaavan porkkanat ostajien haluamiin pusseihin.

Tuotantoala on 350 hehtaaria

Pakkaamon vierellä on Juhan ja Tomin yhteinen, yli 4 miljoonaa kiloa vetävä porkkanavarasto, joka rakennettiin vuonna 2020.

Myös Juholla ja Jaakolla on pitkäaikainen yhteistyö, kun he perustivat sipulintuotantoa varten JJ Vihannes Oy:n jo vuonna 2016. Heidän 3 miljoonan kilon sipulivarastonsa on 8 kilometrin etäisyydellä Samppanummen teollisuusalueella.

Juha ja Tomi ovat viljelleet Kasvimaa Oy:lle porkkanat ja punajuuret. Juholta ja Jaakolta tulee sipulien lisäksi varhaisperuna, jonka pakkaaminen päättyi elokuun lopussa. Juho Simula viljelee myös varastoperunaa, joka menee pääosin kuorintayritykselle.

Kasvimaa Oy:n osakkaat viljelevät yhtiölle varhaisperunaa yli 150 hehtaarin alalla, sipulia 80, porkkanaa 100 ja punajuurta 20 hehtaarilla. Tuotteet tulevat pakkaamolle puulaatikoissa ja vaihtolavoilla.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!