Härkälän puutarha Tuottaa taas täysillä

Härkälän Puutarha on ympärivuotisen kasvihuoneviljelyn pioneeri, mutta tänä talvena huoneet pidettiin tyhjinä. Puutarha jakaa vihannekset suoraan kauppoihin. Härkälän vihannekset ovat Satakunnassa odotettu kevään airut. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2023, katso video jutun lopusta.

Mikko Härkälä iloitsee, kun talvitauon jälkeen on voitu palata normaaliin tuotantoon.

PUUTARHA-SANOMAT / SÄKYLÄ

Härkälän Puutarha Oy:ssä on viljelty vihanneksia ympärivuotisesti jo 30 vuotta, mutta viime syksynä sähkön korkea hinta pakotti puutarhan talvitauolle.

– Kevättä on odotettu kovasti ja nyt ollaan päästy viljelyn makuun, iloitsee Mikko Härkälä.

Härkälän puutarhan hankkiman sähkön ostohinta oli nousemassa syksyllä kaksinkertaiseksi, minkä johdosta yrittäjät Mikko ja Piia Härkälä päättivät tuotantokatkosta, viimeiset vihannekset poimittiin lokakuussa.

– Asiakkaat olivat ymmärtäväisiä eikä tarvinnut paljon selityksiä. Nyt tuotteita on odotettu innolla takaisin markkinoille. Se on hyvä merkki, toteaa Mikko.


Suorajakelu kauppoihin

Mikon vanhemmat perustivat kasvihuoneyrityksen vuonna 1985. Sukupolven vaihdos toteutettiin vaiheittain vuosina 2007–2012.

– Vanhempani aloittivat kurkun ympärivuotisen tuotannon jo 1990-luvun alussa ja siitä saaduilla hyvillä kokemuksilla myös tomaatin talvituotanto alkoi jo 1990-luvun puolivälissä.

Härkälän puutarhan kasvihuoneala on 10 000 neliötä eli hehtaari ja liikevaihto oli 1,9 miljoonaa euroa vuonna 2021.  Puutarha lämpiää hakkeella.

– Jaamme vihannekset omalla kalustolla suoraan kauppoihin 60 kilometrin säteelle puutarhasta, Poriin ja Raumalle sekä naapuripitäjiin. Lisäksi meillä on kolmen vuoden ajan ollut puutarhalla oma myymälä.

Mikko sanoo, että on mielenkiintoista nähdä kuluttajien ostokäyttäytyminen, kun he ovat talvella vähentäneet vihannesten kulutusta.

– Toivotaan, että odotuksen päätteeksi kuluttajat ostaisivat vihanneksia aiempien vuosien tapaan.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2023, puutarha-sanomat.fi. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!