Puutarhamyymälöiden kovin sesonki on alkamassa

Paikallisten kesäkukkapuutarhojen kovin sesonki on käsillä. Kasvihuoneviljelijöiden yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto juhlii kesäkukkakautta Käy kasvihuoneeseen -teemapäivällä perjantaina 17. toukokuuta, jolloin kannustetaan kaikkia vierailemaan omilla lähipuutarhoilla. Lämpimien säiden vuoksi loppuviikko tulee olemaan puutarhamyymälöissä erittäin vilkas.

Tapani Nieminen toi kesäkukkia Helsingin Tukkutorille 15. toukokuuta. Hän on viljellyt ja kuljettanut kukkia myyntiin jo 59 keväänä.

– Paikalliset puutarhat ympäri Suomen ovat nyt täynnä lähellä kasvatettuja kesäkukkia parhaimmillaan. Haluamme juhlia tätä sesonkia teemapäivällä perjantaina, jolloin on hyvä hetki vierailla paikallisessa puutarhamyymälässä, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kesäkukkia viljellään Suomessa yli 30 miljoonaa kukkaa vuosittain. Niitä viljelee Suomessa 350 yritystä eri puolilla Suomea. Miltei jokaisesta kunnasta löytyy oman kylän paikallinen puutarha, missä kukat on kasvatettu.

– Kesäkukkasesonki on kova puristus yrittäjille. Kun kesä alkaa kolkuttaa, ihmiset villiintyvät nopeasti puutarhaharrastukseen ja myymälät ovat täynnä väkeä toukokuulta kesäkuulle aamusta iltaan. Sesonki päättyy yhtä nopeasti kuin alkaakin, monella puutarhalla juhannuksena, Kangas kertoo.

Suomalaisten suosikkikukkia ovat perinteiset orvokit, pelargonit, petuniat ja begoniat. Suosittu väri on erityisesti vaaleanpunainen. Trendit ovat myös hyvin alueellisia: jossain taajamassa valkoinen voi olla suosittu, kun viereisessä pitäjässä taas hittinä voivat olla keltaiset kukat.

– Ruotsissa ovat tällä hetkellä suosittuja hieman hailakammat roosat ja beiget värit. Niiden tuloa odotellaan seuraavaksi Suomeen, Kangas sanoo.