Järvikylän ”Nuoret lehdet” tulevat kerrosviljelmältä

Famifarm Oy on tehnyt jätti-investoinnin Juvalle rakentamalla yhden pohjoismaiden suurimmista vertikaaliviljelmistä. Laitoksessa kasvatetaan salaatteja, jotka leikataan pieninä pakattavaksi. Tuotanto korvaa ulkomailta tuotavia baby leaf -salaatteja. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2023, katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / JUVA

Caroline esittelee valmiita nuoria lehtiä, jotka menevät pakkauslinjalle.

Grotenfeltin suku on isännöinyt Joroisilla sijaitsevaa Järvikylän kartanoa 350 vuotta, jonka ajan se on ollut kehityksen kärjessä maataloudessa. Salaattien tuotanto alkoi vesiviljelynä kartanon navetan päälle rakennetuissa kasvihuoneessa 35 vuotta sitten. Nyt perheyritys Famifarm Oy on tehnyt suuren loikan aloittamalla vertikaaliviljelyn Juvalla.

– Tämä kerrosviljelylaitos on historiamme suurin investointi, 10 miljoonaa euroa, toteaa toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr.

Viljelmä on rakennettu Juvan kunnan omistaman rakennuksen sisään. Samassa rakennuksessa toimi Salicon salaattitehdas, joka siirtyi vuonna 2020 Helsinkiin.

– Kiertotalouden näkökulmasta on hyvä, että otimme tyhjänä olevan rakennuksen uudelleen käyttöön. Jouduimme sen kuitenkin remontoimaan perusteellisesti: lattiat valettiin, vedet ja sähköt vedettiin uusiksi.


Nuorissa lehdissä on makua

Kerrosviljelmän viljelyala on 2700 neliötä ja kerroksia on viisi, johon tekniikka on hankittu ulkomailta. Kerrosviljelmä on Pohjoismaiden suurimpia.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2023. Lehden hinta on 5 €, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!