Luomumetsämarjoilla hyvät markkinat

Suomesta viedään merkittäviä määriä luomumetsämarjoja, varsinkin mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa. Erityisesti Aasiassa luomumetsämarjoille on kysyntää. Kotimaassa luomumetsämarjoja myytiin vuonna 2014 parhaimmillaan yli puolet marjojen kokonaismyynnistä. Vaikka poimija ei saa juurikaan parempaa hintaa luomumarjoista, luomu on hyvä markkinointivaltti.

– Luomumetsämarjoja viedään vuodesta riippuen 2 – 5 miljoonan euron arvosta.Pääosa viennistä on pakastettua puolukkaa ja mustikkaa. Jalostettujen tuotteiden osuus on luomumarjojen viennistä pieni, sanoo ylitarkastaja Sampsa Heinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Mustikka on kysytty marja kaukoidässä.
Mustikka on kysytty marja kaukoidässä.

Vuonna 2014 luomumustikoita kerättiin myyntiin kolmisen miljoonaa kiloa, joka on noin puolet mustikan kokonaismyyntimäärästä. Luomulakkaa kerättiin myyntiin enemmän kuin aikaisempina vuosina eli noin 90 tonnia. Runsas puolet lakan kokonaismyynnistä on luomua. Puolukkasato oli vuonna 2014 keskimääristä heikompi. Luomupuolukkaa kerättiin myyntiin lähes 76 tonnia, joka on neljäsosa puolukan kokonaismyynnistä.

Vuonna 2014 poimintatuloja saatiin eniten luomumustikasta, yli viisi miljoonaa euroa. Luomulakka tuotti poimintatuloja runsaan miljoona euroa ja luomupuolukka hieman yli 600 000 euroa.

Luonnonmarja ei aina ole luomua

Se, että marja kasvaa luonnossa, ei vielä tee siitä luomua. Keskeinen vaatimus on, etteipoiminta-alueilla ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kolmena edellisenä vuonna. Suomen luomuvalvottu keruuala on maailman suurin, yli yhdeksän miljoonaa hehtaaria. Valtaosa alasta on Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Luomuvalvonta takaa luomumarjan jäljitettävyyden ja katkeamattoman valvontaketjun. Kaikki käsittelyvaiheita hoitavat tahot kuten poimijat, ostajat, kuljettajat, pakastajat, puhdistajat, pakkaajat ja viejät kuuluvat luomuvalvonnan piiriin. Jokainen valvontajärjestelmään hyväksytty toimija ja keruualue tarkastetaan vähintään kerran vuodessa.

tutustu myös Maaseutuviraston vuosiraporttiin luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomääristä  MARSI 2014 ja työ- ja elinkeinoministeriön luonnontuotealan toimialaraporttiin.