Uudet ravitsemussuositukset – kasviksia 500–800 grammaa päivässä

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Suositusten mukaisilla ruokavalinnoilla tuotamme hyvinvointia itsellemme, tuleville sukupolville sekä luonnolle.

Uusien suositusten mukainen ruokapyramidi ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Suosituksilla pyritään lisäämään lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa sekä vähentämään punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan määrää.

Suositusten mukaisilla ruokavalioilla voidaan vähentää kansansairauksien riskiä ja kuolleisuutta.

– Yhteinen terveyshaasteemme on lisätä ja monipuolistaa täysjyväviljan, kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutusta sekä vähentää punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutusta, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Maijaliisa Erkkola.

– Lähes kaikki suomalaiset saavat liikaa suolaa ja ruokavaliossa on liikaa kovaa rasvaa, mikä altistaa muun muassa sydänsairauksille. Myös kuidun saanti on liian vähäistä, jatkaa suositustyöryhmän varapuheenjohtaja, professori Ursula Schwab.

Suomalaiset syövät tällä hetkellä vain vähän palkokasveja: ”Keskimäärin meillä syödään palkokasveja vain 13 g päivässä. Palkokasvit ovat erinomainen kasviproteiinin lähde. Niillä voidaan yhdessä viljavalmisteiden kanssa korvata lihaa ruokavaliossa, mikä pienentää myös ruoankulutuksen ympäristövaikutuksia”, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Jelena Meinilä.

– Viime kädessä se, miten kukin syö, on kunkin henkilökohtainen valinta, mutta on hyvä tiedostaa, että kasvivoittoisempi ruokavalio vähentää terveysriskien lisäksi ilmastokuormitusta, rehevöitymistä sekä painetta maailmanlaajuiseen lajikatoon, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

SUOSITUS

• Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan käytettävän monipuolisesti vähintään 500–800 grammaa päivässä, mikä vastaa noin 5–9 annosta. (Annos tarkoittaa esimerkiksi 1,5 dl salaattia, raastetta, höyrytettyjä kasviksia).

• Suositellusta määrästä noin puolet tulee olla vihanneksia ja juureksia, ja loput marjoja ja hedelmiä. Näitä suositellaan nautittavan sekä kypsentämättöminä, kypsennettyinä että erilaisten ruokien raaka-aineina.

• Kasvis- ja marjapakasteet ovat hyviä vaihtoehtoja.

• Sokeroituja tai suolattuja valmisteita ei suositella. Pieni määrä täysmehua (1 dl) voi aikuisilla olla osa marja- ja hedelmäsuositusta.

Verkkojulkaisu ”Kestävää terveyttä ruoasta” löytyy tästä linkistä.