Haskap on herkkä marja

Nirvisten tilalla panostetaan haskapin tuotantoon. Viljely onnistuu hyvin, mutta sadon korjuu ja jatkokäyttö vaativat kehitystyötä. Haskap on kotoisin Japanista ja sen myynti elintarvikkeena tuli EU:n alueella sallituksi vasta vuonna 2018. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2024, katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / IITTI

Nirvisten tila sijaitsee Päijät-Hämeen kaakkoiskulmassa, Kouvolan kyljessä. Sukupolvi vaihtui tilalla 10 vuotta sitten, kun Esa Ojala palasi hektisestä yritysmaailmasta kotitilalle parinkymmenen vuoden poissaolon jälkeen.

Haskapista (Lonicera caerulea var. kamtschatica) käytetään montaa nimeä. Suomalainen virallinen nimi on makeasinikuusama erotuksena koristekuusamasta.

– Hunajamarja on taimikauppiaiden käyttämä nimi, joka johtaa kuluttajia harhaan, sillä marja ei ole hunajan makuinen. Haskap on kansainvälinen ja napakka nimi, sanoo Esa.

25 vuoden suunnitelma

Tuotannon suunnittelun Esa aloitti 2020 ja ensimmäinen 1,2 hehtaarin lohko istutettiin seuraavana vuonna. Taimia on joka vuosi istutettu lisää ja nyt pinta-ala on 4,65 hehtaaria ja pellolla kasvaa 10 000 pensasta. Riviväli on 4 metriä ja taimien väli metrin.

– Poiminnan aikaikkuna on hyvin lyhyt. Marja tulee poimia hiukan ennen ylikypsyyttä. Marjoja ei voi laittaa paksulti laatikkoon, sillä alimmat marjat alkavat herkästi vuotaa mehua.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2024. Lehden hinta on 5€, tilaajille lähes 200 lehden arkisto on ilmainen!