Puutarha-alan innovaatiopalkinto automaatiojärjestelmälle ja kasvuturpeen uusiokäytölle

Vuoden 2024 Puutarha-alan innovaatiopalkinto on jaettu kahdelle eri yritykselle torstaina 31.10. Kauppapuutarhaliiton järjestämässä Uuden Tekniikan Päivässä. Palkitut innovaatiot ovat ICRAS Motion Control Solutionsin avoimen lähdekoodin kasvihuoneen automaatiojärjestelmä sekä Biopallo Systems Oy:n innovaatio, joka mahdollistaa turvepohjaisen kasvualustan uusiokäytön bioreaktorin avulla. Molemmille palkituille myönnettiin 3 000 euroa.  

Palkittu automaatiojärjestelmä käyttää taustallaan avointa lähdekoodia ja prosessiteollisuuden automaatiolaitteita perinteisempien ohjauslaitteiden sijaan. Ratkaisu on yleisempiä ohjauslaitteita joustavampi, joka takaa myös turvatun varaosien saannin, teknisen tuen ja runsaasti koulutettua osaamista. Avoimen lähdekoodin muokkaaminen on helppoa ja valitut tekniikat tukevat nopeaa vianetsintää ja tuotannon jatkuvaa kehittämistä. 

Biopallon kehittämä aerobinen hajotusreaktori soveltuu kasvihuonetuotannossa syntyvien käytettyjen turvekasvualustojen prosessointiin niin, että ne saadaan kierrätettyä uudelleen kasvualustoiksi. Prosessin aikana jäljelle jääneet kasvin osat ja niiden juuret hajoavat ja massa saadaan hygienisoitua. Prosessi on nopea ja turpeen ominaisuudet saadaan säilytettyä melko hyvin. Kasvuturpeen käyttö on yksi alalla puhuttavista tulevaisuuden haasteista, johon tämä menetelmä tarjoaa yhden ratkaisun. 

Innovaatiopalkintoa haki tänä vuonna yhteensä 15 toimijaa erilaisilla kasvihuonealaa kehittävillä ideoilla.

– Teknologia ja viljelyratkaisut kasvihuonealalla ovat erittäin korkealla tasolla. Kasvihuoneviljely on yksi varmimmista ruoantuotannon menetelmistä nyt ja tulevaisuudessa. Olemme iloisia, että alalle syntyy jatkuvasti kotimaisia innovaatioita, ja haluamme olla mukana niitä tukemassa, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Palkinnot rahoittava Puutarhasäätiö sr on Kauppapuutarhaliiton 1957 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisen kasvihuoneviljelyn tutkimusta ja kehittämistä. Säätiö jakaa vuosittain varoja tutkimukseen, koetoimintaan, selvityksiin ja erilaisiin hankkeisiin, joilla on tai voi olla merkitystä suomalaiselle kasvihuoneviljelylle.