Salolainen startup-yritys EOD Europe on parin vuoden ajan kehittänyt otsoniveden valmistusta elektrolyysin avulla ja otsoniveden käyttöä mm. mansikan tunneliviljelyssä. Nyt vedestä on tunnistettu nanokuplat ja kehitetty teknologia, jolla happi ja otsoni pystytään lukitsemaan kupliin ja nostamaan veden happipitoisuus ylös. Salossa aletaan valmistaa koneita japanilaisella lisenssillä. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 7/2022.
PUUTARHA-SANOMAT / SALO

EOD Europen toimisto on 100 muun yrityksen kanssa Salo IoT Campus -yhteisön tiloissa. Toimitusjohtaja Timo Kantola ja teknologiajohtaja Petteri Jauhiainen puhkuvat intoa, kun heillä on kerrottavana uutta radikaalia tietoa veden hapettamisesta.
– Olemme pyörineet hapen ympärillä joka suunnasta. Mikä on oikeasti totuus otsonivedestä, sillä sen käytössä on ollut onnistumisia, mutta on myös tullut takapakkia. Nyt vyyhti on aukeamassa, vakuuttaa Jauhiainen.
Petteri Jauhiainen sanoo, että tieto veden happipitoisuuden merkityksestä on ollut unohdettu juttu.
– Otsonilla on veden happipitoisuutta nostettu kosmeettisesti. Molekyyli on kuitenkin äärimmäisen herkkä ja se häviää nopeasti putkistoissa ja lämpimissä oloissa. Happipitoisuuden maksimi huonelämpöisessä vedessä on 10 ppm:ää ja kylmässä vedessä 12 ppm:ää. Sitä suuremmat määrät purkautuvat vedestä kaasuksi.

Ratkaisuna nanokuplat
Uusi löytö on veden nanokuplat (fine bubble), jota ilmiötä on erityisesti Japanissa tutkittu. Ne ovat silmälle näkymättömiä, viruksen kokoisia.
– Nanokuplien olemassaoloa ei aiemmin tiedettykään, mutta niitä on vahingossa hyödynnetty. On puhuttu veden sielusta, oudoista ominaisuuksista ja veden muistista. VTT todisti 2021 nanokuplien arvoituksen.
Pyöreiden nanokuplien läpimitta on 50–200 nanometriä. Petteri kertoo, että japanilaisen teknologian avulla pystytään lukitsemaan otsoni- ja happimolekyylejä nanokuplien sisään. Happimolekyylin läpimitta on 0,3 nm, joten nanokuplan halkaisijalle mahtuu 170–670 happimolekyyliä.
– Nanokuplat ovat negatiivisesti varautuneita ja stabiileja eivätkä nouse pintaan. Ne säilyvät vedessä 1–2 vuorokautta. Kuplien sisässä happea voidaan kuljettaa sinne, minne halutaan.
Veteen liuotettuna otsoni häviää heti, kun se joutuu kosketuksiin kiintoaineen kuten lannoitteen kanssa. Nanokuplien suojaama otsoni toimii tautien torjujana myös ravinnevedessä tai kemiallisten torjunta-aineiden kanssa. Otsoni O3 hajoaa happimolekyyliksi O2 ja happiradikaaleiksi, jotka tuhoavat sieni-itiöitä ja pieneliöitä kuten vihannespunkkeja ja ripsiäisiä.
– Nanokuplien avulla veteen pystytään saturoimaan suurempi otsoniarvo, mitä koskaan on tehty. Perinteisen otsonoinnin avulla otsonipitoisuus voidaan nostaa 2–4 ppm:ään, mutta nanokuplien avulla otsonipitoisuus voi olla yli 10 ppm:ää. Puhdistettua happea käytettäessä voidaan veden happipitoisuus nostaa yli 40 ppm:ään, selvittää Petteri.
Happipitoinen vesi estää tauteja
Hapeton vesi tukee taudinaiheuttajia, patogeenejä. Kun kastellaan vähähappisella vedellä, tulee kasveihin sairauksia. Pythium-sukuun kuuluvat sienet aiheuttavat taimipoltetta ja juuristotauteja lukuisilla eri kasvilajeilla.
– Pythium ei kestä happea. Kun sitä on riittävästi vedessä, pythiumia ei esiinny. Happinanokuplat tukevat hyviä juuristomikrobeja ja juurista tulee vahvat, sanoo Petteri.
– Happinanoveden käyttö voi lisätä myytävän sadon määrää neljänneksen ja tuotteiden maku parantuu.
Kun otsonivettä valmistetaan elektrolyysin tai sähköpurkauksen avulla, syntyy mikrokuplia, jotka näkyvät valkoisena vaahtona. Petterin mukaan otsonivesi käy kourujen pesuun ja kasvien pintasuihkutukseen, mutta veden happitilan merkittävään parantamiseen tarvitaan happea sisältäviä nanokuplia.

Nanohappilaitteistot ovat myynnissä
Japanissa on kehitetty teknologia, jolla happinanokuplia voidaan tuottaa veteen.
– Olemme saanet lisenssin valmistaa Suomen ja Euroopan markkinoille tätä teknologiaa. Siinä ilmasta poistetaan typpeä: 130 litrasta ilmaa saadaan 8 litraa happea. Happi törmäytetään pumpatun veden kanssa nanokuplageneraattorissa, jolloin syntyy happipitoisia nanokuplia veteen, selvittää Timo Kantola.
EOD Europe -yrityksellä on naapurissa kumppaniyrityksiä, jotka tulevat valmistamaan ”törmäyttimiä”. Valmistuksessa on neljä kokoluokkaa, joiden kapasiteetti on 50 litrasta 700 litraan optimoitua vettä minuutissa.
– Teholtaan 100–200 litraa tuottava kone maksaa noin 30 000 euroa. Vielä tälle vuodelle pystymme valmistamaan 30 konetta, ensi vuonna jo 200 konetta, katsoo Kantola.
Koska nanokuplat säilyvät, voidaan happipitoinen kasteluvesi valmistaa säiliöön ennakkoon. Se voidaan tehdä myös virtauksessa.
EOD Europe on tehnyt nanokuplateknologian kehitystyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun hallinnoimassa EIP-hankkeessa. Ryhmään kuluvat myös Robbes Lilla Trädgård Ab, Agrifutura Tomaatit Oy ja Nonre Oy.
