Byrokratia rassaa Vahvasta


Vahvasen marjat ovat kesämökkiläisten suosiossa. Tilalla lisätään taimet itse, jotta vältytään ulkopuolelta tulevilta taudeilta. Työvoiman saanti koetaan epävarmaksi ja viranomaisten rakentama byrokratia kohtuuttomaksi. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2022. Katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / SAVITAIPALE

Juha Vahvanen pitää mansikan lisäysmenetelmää kustannustehokkaana eikä tauteja pääse ulkopuolelta viljelmälle.

Vahvasen marjatila sijaitsee Säänjärven kylällä, joka on Salpausselän pohjoisreunaa. Metsäisellä seudulla vuorottelevat kiviset pellot ja pitkulaiset järvet.

Vahvasen tilalla marjanviljely alkoi neljä vuosikymmentä sitten, jolloin Matti ja Helena istuttivat ensimmäiset vadelmataimet.

Vuonna 2015 marjatila siirtyi Juha Vahvasen nimiin. Hänellä on pohjakoulutuksena diplomi-insinöörin ja kauppatieteiden kandidaatin tutkinnot.

– Koko ikäni olen täällä marjatilalla pyörinyt enkä ole ”oikeita” töitä tehnyt. Kahden opiskelukaverin kanssa perustimme viime vuonna aurinkosähköjärjestelmien verkkokaupan, joka on osoitteessa eroaverkosta.com. Omavaraisuudelle on nyt kysyntää, kertoo Juha.

Matti sanoo, että heillä on vanhanaikainen viljelytapa, kun itse lisäävät taimet.

– Kun lisäämme taimet itse, emme saa tauteja Hollannista.  Monet viljelijät valittelevat härmän kiusaavan, mutta he käyttävätkin ostotaimia.

Vahvaset ovat kokeneet, että työvoimabyrokratia on monikertaistunut vuoden 2015 jälkeen.

– Ennen lähetettiin sähköposti Suomen suurlähetystöön Kiovaan ja siinä kerrottiin meille tulevien työntekijöiden nimet ja syntymäajat. He kävivät hakemassa viisuminsa. Toinen paperi, mikä piti tehdä, oli palkkayhteenveto, muistaa Matti Vahvanen.

Juha sanoo, että nyt tarvitaan 10–20 paperia, jokaiselle työntekijälle erikseen pitää olla tuntikirjanpito.

– Mapin pitää olla valmiina, kun AVI ja ulkomaalaisvalvonta tulevat pihaan.

Matti Vahvanen muistelee, että byrokratia oli aikoinaan siedettävä, mutta nyt sitä on paisutettu kohtuuttomaksi.

Verohallinnon kanssa asiointi on myös vaikeutunut. Matti sanoo, että alkuun työntekijät saivat valmiin verokortin postissa.

– Nyt jokaisen tulee hakeutua progressiivisen verotuksen piiriin, mutta käytännössä marjanpoimijoista kenenkään ei tarvitse maksaa veroa, joten byrokratian pyörittäminen on aivan turhan työn tekemistä.

Viljelijöillä on runsaasti työtä ja velvoitteita tuotannon, markkinoinnin ja työvoiman pyörittämisessä.

– Kaiken edelle kuitenkin menee viranomaisten palvelu. Heidän velvoitteensa on pystyttävä ensin täyttämään. Byrokratia syö miestä ja motivaatiota, sanoo Juha.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2022, lehden hinta on 5€, mutta tilaajille kaikki 180 lehteä ovat maksuttomia, tee tilaus klikkaamalla tästä.