Luomuvihanneksia tarjolle helpossa muodossa

Kalliolan Luomun yrittäjät ovat aloittamassa luomukasvisten kuorinnan ja pakkaamisen Ease Organic Oy -yrityksen nimissä, sillä suurkeittiöissä on tarve esikäsitellyille luomuvihanneksille. Kappalekauppa lisäsi luomuvihannesten menekkiä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2025.

PUUTARHA-SANOMAT/ MIKKELI, HAUKIVUORI

Antti ja Elina Vauhkonen ovat investoinneet luomukasvisten jatkojalostukseen.

Kalliolan tilalla on tuotettu luomuvihanneksia vuodesta 2001 alkaen. Kymmenen vuotta sitten sukupolvi vaihtui ja yrittäjinä aloitti agronomipariskunta Elina ja Antti Vauhkonen.

– Yrittäjän elämä on jatkuvaa uusiutumista, toteaa Elina ja paljastaa, että tänä keväänä he aloittavat kuorittujen ja pakattujen luomuvihannesten toimittamisen julkishallinnon ruokaloihin.

Suurkeittiöt eivät voi vastaanottaa lainkaan multaisia tuotteita, vaan ne haluavat kasvikset kuorittuina ja paloiteltuina säästääkseen työkustannuksia.

– Kun keittiöt kysyvät tukusta esivalmistettuja luomuvihanneksia, niitä ei ole listoilla. Kukaan ei ole lähtenyt niitä valmistamaan, kun ei ole ollut varmuutta menekistä. Asian ympärillä on pyöritty kyllästymiseen asti, joten päätimme ryhtyä jalostamaan luomuvihanneksia, sanoo Antti.


Tuotantolinjat hankittu edullisesti

Vauhkosten viljely-yritys on nimeltään Kalliolan Luomu ja pakkaustoimintaa ja jatkojalostusta varten he ovat perustaneet Ease Organic -nimisen osakeyhtiön. Toimitiloiksi yritys on vuokrannut Vihannesyhtymä 3T Oy:n toimitilat Haukivuoren keskustasta.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2025; lehden hinta on 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen. Lue ”Ennakointi on luomun edellytys” -artikkeli Puutarha-Sanomien lehdestä 6/2017.