Rainingon luomutila loi kvinoasta kaupallisia tuotteita

Kvinoa on ikivanha inkojen ravintokasvi, joka on länsimaissa noussut suuren mielenkiinnon kohteeksi terveysruokana. Kasvi on Suomen olosuhteissa vaativa viljeltävä, mutta Rainingon luomutilalla on siinä onnistuttu. Yrittäjät ovat tuotteistaneet ja markkinoineet kvinoa pitkäjänteisesti. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 9/2020.

Tapani Raininko syysmuokkaa telatraktorilla luomupeltoa. Telojen ansiosta pintapaine on alhainen eikä maa tiivisty. Luomutilalla ei käytetä kyntöauraa, sillä se veisi humuksen liian syvälle.

PUUTARHA-SANOMAT / LIETO

Rainingon luomutila on maatalousyhtymä, jonka omistavat veljekset Juha ja Kari Raininko.

– Otimme tilan virallisesti haltuumme 1987. Lisäksi toimimme turveurakoijina, kertoo Juha.

Tila siirtyi ennakkoluulottomasti luomuun 1995, jolloin Suomi liittyi EU:n jäseneksi. Vuonna 2009 viljelyyn otettiin kvinoaa 1 hehtaarin ala, nyt sitä viljellään noin 100 hehtaarilla. Rainingot ovattehneet paljon työtä kvinoa viljelyn oppimiseksi ja sadon tuotteistamiseksi.

– Tämä on ollut työtä ja harrastusta eikä työtunteja voi laskea, kuittaa Juha ja jatkaa, että tehty kehitystyö on satsausta tulevaisuuteen, sillä kasviperäiseen ruokaan ollaan menossa.

Siementen lajittelua ja pesua

Kvinoa valmistuu puitavaksi Rainingon pelloilla syys-lokakuun vaihteessa. Se voidaan puida normaalilla leikkuupuimurilla, mutta jos suuri kasvimassa on märkää, puinti voi olla haasteellista. Sato kuivataan viljankuivurissa 9–11 prosentin kosteuteen.

Rainingon luomutila on tiettävästi ainoa kvinoan jalostaja Suomessa ja yrittäjät ovat kehittäneet itse lajittelukoneet. Ennen pussitusta siementen pinnalta tulee poistaa saippuamainen aine, saponiini, pois. Sen poistumisen varmistamiseksi kuluttajaa kehotetaan vielä huuhtelemaan siemenet ennen käyttöä.

– Vuonna 2013 aloimme markkinoida luomukvinoa omalla nimellä. Luomukvinoa käy puuroihin, risottoihin, sosekeittoihin, kasvispihveihin, listaa Juha Raininko.

Raksui on aamiaismurotyyppinen välipala, joka sopii viiliin, jogurttiin tai se on nautittavissa sellaisenaan. Vuodenvaihteessa K-kauppoihin on tulossa Lisukekvinoa, joka on tarkoitettu salaatin joukkoon.

– Lisukekvinoa on irtonaista eikä se puuroudu. Sitä on helppo käyttää, kehaisee Juha uutuustuotetta. Lue koko juttu Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 9/2020.