ÅTH: Omenaa lisätään puolet, päärynä tuplataan

Hedelmänviljely on Ahvenanmaalla kehittynyt isoin harppauksin. Nyt ÅTH:n viljelijät ovat päättäneet lisätä omenan viljelyalaa 50 ja päärynää 100 prosentilla. Omenan tarjonta tulee viiden vuoden kuluttua riittämään huhtikuun loppuun saakka, sillä viljelijät rakentavat ULO-varastoja lisää. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 9/2020.

ÅTH:n toimitusjohtaja Tord Sarling lupaa merkittävää hedelmien tuotannon lisäystä.

 

PUUTARHA-SANOMAT / AHVENANMAA

Ålands Trädgårdshall Andelslag -osuuskunta (ÅTH) on päättänyt vastata kaupan toiveeseen lisätä kotimaisen omenan tarjontaa.

– Keväällä päätimme viljelijöiden kanssa, että omenan tuotantoa lisätään 50 prosentilla. Viime vuonna myimme 4,3 miljoonaa kiloa ja vuonna 2025 tuotanto tulee olemaan 6,5 miljoonaa kiloa, kertoo toimitusjohtaja Tord Sarling.

Lisäys tulee kohdistumaan lajikkeisiin, joita varastoidaan pitkään. Tavoitteena on, että kotimaista omenaa on saatavissa huhtikuun loppuun saakka, kun nyt varastot tyhjenevät viimeistään maaliskuulla.

Uusia jo käytössä olevia talviomenalajikkeita ovat Rubinstep, Rubinola, Santana ja Zari. Myös Glosteria on viljelyssä, mutta siihen ei enää tulla panostamaan. Vanhoista lajikkeista jäljellä ovat Lobo ja pienessä määrin Jaspi.

Luumua tuotantoon – aprikoosia testataan

ÅTH:n viljelijät tuottavat päärynää runsaat 200 tonnia.

– Olemme päättäneet lisätä päärynän tuotannon kaksinkertaiseksi, sillä kauppa haluaa kotimaista päärynää enemmän myyntiin. Päärynä sopii omenan rinnalle, sillä se varastoidaan samantyyppisissä varastoissa ja lajitellaan samoilla koneilla. Lue koko uutinen Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 9/2020.