Suomeen uusia kansainvälisesti palkittuja puistoja

Green Flag Award huomioi viheralueen käyttäjät, ympäristön ja toimintastrategian. Suomessa palkitaan 7.10.2020 yhteensä yhdeksän Green Flag -tunnuksen voittanutta viheraluetta.

Kansainvälinen viheralueiden laadun tunnus, Green Flag Award, on palkinnut puistoja Suomessa jo vuodesta 2016 lähtien, jolloin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksen puistolle myönnettiin ensimmäinen GFA-tunnus.

Kotkan Jokipuistoa

Vuonna 2020 tunnuksen voittaneiden puistojen määrä lähes tuplaantuu, kun tunnus jaetaan yhdeksälle puistolle: Lepaan kampuspuistolle, Lahden Pikku-Vesijärven puistolle, Tampereen Hatanpään Kartanonpuistolle ja arboretumille, Turun Kupittaanpuistolle, sekä Kotkaan jopa viidelle puistolle: Sapokan vesipuisto, Katariinan Meripuisto, Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto sekä Fuksinpuisto.

Puistot saivat erityistä tunnustusta niiden monipuolisista palveluista yhteisölle, viihtyisyydestä sekä tasokkaasta kunnossapidosta. Green Flag Award -tunnuksen voittaneet viheralueet liittyvät yli 2 000 viheralueen kansainväliseen verkostoon 15 eri maassa, kuten Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa, Belgiassa, Espanjassa ja Amerikassa.

Green Flag Award -hankkeen tarkoituksena on vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaasti ylläpidetyille viheralueille. Standardien avulla voidaan perustella ja kehittää alueiden vaatimaa rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille. Tunnusta hallinnoi englantilainen Keep Britan Tidy -organisaatio. Suomessa Green Flag Award -tunnusta hallinnoi ja kehittää Viherympäristöliitto ry.

– Hienoa, että GFA-viheralueiden määrä Suomessa on kasvussa. GFA-tunnus on ainutlaatuinen viheralueiden laadun tunnus, joka nostaa arvoonsa myös viheralueen työntekijät. Tavoitteenamme tulevina vuosina on kehittää palkinnosta koko viheralan ja suomalaisten tuntema ja arvostama tunnus, kommentoi Viherympäristöliitto ry:n toiminnanjohtaja Annina Vuorsalo.

 

Suomessa jo yhdeksän kansainvälisesti palkittua viheraluetta

Kotkan Sibeliuksen- ja Fuksinpuisto sekä Turun Kupittaanpuisto osallistuivat hankkeeseen ensimmäisen kerran vuodelle 2020. Green Flag Award arvioi viheralueiden hoitoa, käyttäjien osallistumismahdollisuuksia, kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja sekä ilmastonmuutosta ennakoivia toimenpiteitä puistoalueella 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla.

Turun Kupittaanpuisto sai erityismaininnan ympäristövaikutusten hallinnasta sekä ensiluokkaisesta kasvillisuuden, erityisesti puistopuiden, kunnossapidosta. GFA-tuomarit kommentoivat arviointiraportissa:

– Puiden hoito on erinomaisella tasolla Kupittaanpuistossa ja niiden merkitys alueelle on suuri, sillä viheralue on tärkeä ja laaja osa kaupungin ekologista verkostoa. Puiston monipuoliset lajit ja suuri määrä vanhoja isokokoisia puita sitovat hiiltä ja puhdistavat kaupunki-ilmaa, ja ne toimivat merkittävänä tekijänä Turun kaupungin hiilineutraalitavoitteissa kohti vuotta 2029.

Sibeliuksenpuisto Kotkassa

Kotkan Sibeliuksenpuisto teki Fuksinpuiston ohella vaikutuksen puistoja arvioiviin tuomareihin. Kunnossapito, hallinnointi ja paikallisten ylpeys viheralueista kiinnitti tuomareiden huomion:

– Puiston työntekijät ja käyttäjät ovat aidosti ylpeitä puistoista. Teette upeaa työtä puistojenne eteen ja olette kuuluisia niistä ympäri Suomen.  Jatkakaa hyvin alkanutta työtä, ja tuotte positiivista näkyvyyttä suomalaiselle viheralalle ja alalla työskenteleville ihmisille!

Vuonna 1996 Britanniassa käynnistetty Green Flag Award -hankkeen arviointijärjestelmä tunnistaa ja palkitsee laadukkaasti kunnossapidetyt viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille.

Vuonna 2019 Green Flag Award -tunnuksen voittaneet puistot; Lahden Pikku-Vesijärvi, Tampereen Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum, Lepaan kampuspuisto sekä Kotkan Jokipuisto, Sapokan vesipuisto ja Katariinan meripuisto, uusivat tunnuksensa vuodelle 2020/2021.

Tunnuksen uusineet viheralueet ovat olleet GFA-hankkeessa mukana jo useamman vuoden ajan ja säilyttäneet paikkansa kansainvälisen tason viheralueiden joukossa onnistuneesti.

Puistoalueet saivat tunnustusta tuomareilta erityisesti kulttuurihistorian ja perinnemaisemien vaalimisesta, viihtyisistä ja turvallisista kokonaisuuksista sekä monipuolisista ratkaisuista puistojen hallinnoinnissa.