Thaipoimijoiden kohtelusta on vireillä monta oikeusjuttua. Epäilemättä monet marjayritykset ovat toimineet väärin ja veloittaneet poimijoilta liian suuria maksuja ruoasta ja majoituksesta. Televisiossa ja lehdistössä ihmiskauppasyytökset ovat olleet herkullinen aihe.

Julkinen paine poliitikkoja kohtaan on ollut kova. Niinpä kolmansista maista ei saakaan enää tulla turistiviisumilla poimimaan, vaan tulijalla täytyy olla työsopimus valmiina. Heidän asemansa on siten sama kuin puutarhamarjojen poimijoilla.
Työnantajan rooli ei puutarhayrityksessä ole helppo, kun työtä teetetään säiden, sadon ja markkinoiden armoilla. Kun siirrytään metsään poimimaan mustikoita ja puolukoita, haaste on paljon suurempi. Työnjohtamista eikä valvontaa voi järjestää, vaan kaiken tulee perustua luottamukseen.
Thaimaalaiset ovat yleisesti ahkeria, mutta joukossa myös heikolla työmoraalilla olevia. Ehkäpä tulee kiusaus myydä päivän poiminnan pääsato jobbarille ja kuitata työnantajalta työehtosopimuksen mukainen palkka.
Työehtosopimuksen mukaisten työaikojen valvonnassa, työvuoroluettelojen laatimisessa, urakkapalkan määräytymisessä ynnä muissa pykälissä tullaan menemään metsään – eikä vain kuvaannollisesti, vaan tarkastajienkin on sinne saapasteltava.
Suomella olisi ainakin 100 miljoonan arvosta luonnontuotteita tarjolla, mutta niitä ei saada talteen työsuhteilla. Veroton marjankeruu ei tunnu kelpaavaan lisäansioiksi kaikille työttömillekään, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomien numerossa 3/2025.
En skärpning av bärlagen skulle ha varit tillräckligt
Att plocka vilda bär för industrin under allemansrätten har varit ett fungerande sätt. Bärlagen kunde ha skärpts i stället för att övergå till anställningsförhållanden. Antagligen har ett stort bärföretag, Marja Bothnia Berries Oy, lyckats sköta sakerna väl och de har inte anklagats för missbruk.
Skogsbär är viktiga vitamin- och flavonoidkällor. Blåbär har exporterats till Japan och Sydkorea som hälsobär. Det är mycket beklagansvärt att de stora möjligheterna har förstörts.