Otsonin kasvinsuojelukäyttö sai innovaatiopalkinnon

Neljä suomalaista innovaatiota ovat saaneet Puutarha-alan innovaatiopalkinto -tunnustukset. Kaikki palkitut innovaatiot edistävät entistä ympäristöystävällisempää suomalaisen lähiruoan tuotantoa. Tunnustukset jaettiin torstaina Kauppapuutarhaliiton Uuden Tekniikan Päivässä. Palkintojen yhteisarvo on 10 000 euroa.

Risto Tahvonen sai tunnustuksen otsonin käytön tutkimuksesta kasvinsuojelussa. Hän on tehnyt uraa uurtavaa tutkimusta myös rahkasammaleen käytöstä kasvualustana.

Kaksi tunnustuksista liittyi otsonin käyttöön kasvinsuojelussa. Otsoni on luonnossa esiintyvä hapen muoto, joka hävittää kasvintuhoojia. Otsoni soveltuu erinomaisesti kasvihuoneviljelyyn, sillä se hajoaa tavalliseksi, hengitettäväksi hapeksi. Hajotessaan otsoni ei jätä jäämiä eikä aiheuta muita riskejä. Otsoni on tehokas ja edullinen torjuntakeino kasvintuhoojia vastaan. Otsoniin liittyvät tunnustuspalkinnot saivat professori Risto Tahvonen yhteistyössä Happico Oy:n kanssa sekä EOD Europe.

Kolmannen innovaatiopalkinnon sai Bionido Oy. Heidän muovin käytön vähentämiseen ja korvaamiseen tähtäävä muoviton taimikasvatusruukku tarjoaa lupaavia näkymiä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ruukku on kasvihuonetestausvaiheessa. Tuotteen voi käytön jälkeen kompostoida. Kompostoidun tuotteen voi taas vastaavasti käyttää maanparannusaineena.

Mynämäkeläisen kauppapuutarhuri Vesa Keskitalo nappasi neljännen innovaatiopalkinnon. Keskitalon  kehittämä langaton sensoriverkko luo pohjan hyvin tarkalle kasvihuoneen ohjausjärjestelmälle, joka pystyy älykkäästi ohjaamaan kasvihuoneen olosuhteita. Ohjausjärjestelmän avulla voidaan optimoida kasvien kasvua ja minimoida tuotantopanosten käyttöä.

Innovaatiopalkinnon hakijoita oli yhteensä 17. Puutarha-alan Innovaatiopalkinto jaettiin nyt toista kertaa.

– Kasvihuoneviljelyn näkökulmasta on hienoa, että uusia innovaatiota syntyy, ja että niitä etsitään laajasti muuallakin kuin alan sisällä.  Eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa ollaan hyvin kiinnostuneita tämän toimialan kehittämisestä. Viljelijät pääsevät nopeasti ottamaan uusinta osaamista käyttöön, kunhan innovaatiot saadaan kaupalliseen tuotantoon, kiittelee kilpailun asiamies Jyrki Jalkanen.

Palkinnot rahoittava Puutarhasäätiö sr on Kauppapuutarhaliiton 1957 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisen kasvihuoneviljelyn tutkimusta ja kehittämistä. Säätiö jakaa vuosittain varoja tutkimukseen, koetoimintaan, selvityksiin ja erilaisiin hankkeisiin, joilla on tai voi olla merkitystä suomalaiselle kasvihuoneviljelylle.