Joulu on juuresten juhlaa

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Kauppakunnostetut, herkulliset syysadon juurekset ovat joulun ruokaa. Ehdottomia joulukuun suosikkeja ovat punajuuri, porkkana ja lanttu. Myös erikoisjuurekset kuten palsternakka, piparjuuri ja mustajuuri maistuvat joulukuussa. Juurekset värittävät, keventävät ja antavat makua joulupöytään. Ne ovat myös erinomaisia vitamiinien, kivennäisaineiden, kuitujen ja antioksidanttien lähteitä. Talven pimeimpään aikaan elimistö tarvitsee erityisen paljon näitä luonnollisessa muodossa olevia suojaravintoaineita.

Juuresten herkullisuus perustuu niiden makuaineisiin ja sopivaan makeuteen. Maut ja erityisesti makeus korostuvat, kun juureksia kypsennetään esimerkiksi hauduttamalla. Tämä on tuttua, kun valmistetaan esimerkiksi porkkanaruokia. Tutuimmat joulun juuresruoat ovat rosolli, erilaiset laatikot ja sosekeitot. Myös uunipaahdetut juurekset ovat helppoa ja herkullista modernin perheen jouluruokaa. Paahdetut juurekset sopivat tarjoiltaviksi erityisesti liharuokien kera. Monille juuresruoille on tyypillistä myös se, että niitä voidaan valmistaa etukäteen, jolloin joulun vietto helpottuu. Porkkanaa voi hyödyntää myös joulun leivonnassa.

Värikäs pyreepaletti joulupöytään

Perinteinen laatikko voidaan korvata joulupöydässä pyreellä. Pyreet sopivat erityisesti pienten perheiden ruokapöytiin ja ovat näyttäviä myös juhlakattauksissa. Erivärisistä pyreistä saa hauskan väripaletin. Pyreiden maut ja värit syntyvät punajuuresta, selleristä, palsternakasta, bataatista ja lantusta. Keitetyt juurekset soseutetaan ensin sauvasekoittimella ja maustetaan mm. jouluisilla mausteilla ja yrteillä. Makua voidaan lopuksi pyöristää kermalla.

Kukkoa joulupöytään

Tämän vuoden joulupöydän erikoisuus on juureskukko. Se valmistetaan pakastetusta ruistaikinasta ja täytetään sipulilla, punajuurella, porkkanalla ja sellerillä. Kukko maistuu hyvältä kinkun kanssa, mutta sopii kinkun sijasta esimerkiksi perheen kasvissyöjille.

Juuresfakta:
Suomalaiset syövät reilut kymmenen kiloa juureksia vuodessa henkeä kohti. Tästä porkkanan osuus on kahdeksan kiloa. Selvää kakkossijaa pitää lanttu reilun kilon kulutuksella. Punajuurikkaita syödään vajaa kilo ja nelossijalle yltää mukulaselleri. Juuresten syönti on vähentynyt selvästi 1950 -luvulta lähtien. Tätä aikaisemmin terveellisten juuresten kulutus oli suurta. Niiden merkitys suomalaisten terveyden kannalta talvisaikana oli tärkeä, koska muuta tuoreravintoa oli heikosti saatavilla.

Kotimaiset Kasvikset ry:n arvion mukaan juuresten kulutus on joulukuussa kolminkertainen vuoden keskiarvokuukausiin verrattuna. Suhteessa eniten kulutustaan kasvattavat lanttu ja punajuuri. Viime vuosina joulukuun kulutuksesta yhä suurempi osa on ollut eineksiä ja ruoanlaittoa nopeuttavia juuressoseita, joista esimerkiksi joulunajan laatikoiden valmistaminen on helppoa.

Pyree-paletti (vaihtoehdoksi laatikoille)

Palsternakkapyree
400 g palsternakkaa
n. 2 dl vettä
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottia
n. 0,5 dl kermaa

Lanttu-selleripyree
200 g lanttua
200 g selleriä
n. 2 dl vettä
ripaus suolaa
0,25 tl inkivääriä
n. 0,5 dl kermaa

Punajuuripyree
400 g punajuuria
n. 2 dl vettä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
n. 0,5 dl kermaa

Bataattipyree
400 g bataattia
n. 2 dl vettä
ripaus suolaa
0,5 tl kuminansiemeniä
2 rkl silputtua kirveliä
n. 0,5 dl kermaa

Valmista jokainen pyree omassa kattilassa, jotta maut ja värit eivät sekoittuisi.
Kuori kasvikset ja kuutioi ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Vettä tarvitaan vain sen verran että kasviskuutiot juuri ja juuri peittyvät. Kaada enin keitinvedestä pois (ne voi säästää keiton liemeksi tai sämpylätaikinan nesteeksi).
Soseuta kasvikset sauvasekoittimella, survimella tai pusertamalla siivilän läpi. Mausta pyreet ja ohenna tarvittaessa haluamallasi kermalla tai maidottomassa ruokavaliossa keitinvedellä. Pidä pyreet lämpiminä tai kuumenna ne uudelleen juuri ennen tarjoilua ja tarjoa kinkku- tai kalkkunaviipaleiden kanssa esimerkiksi joulupöydässä.

Juureskukko
6–8 palaa

1 pkt (500 g) pakastettua ruistaikinaa
2 sipulia
3 punajuurta
2 porkkanaa
100 g selleriä
2 tl öljyä
0,5 tl rouhittua pippuria
0,5 dl silputtua tuoretta rakuunaa, kynteliä tai kirveliä
100–150 g vuohenjuustoa tai sinihomejuustoa
(suolaa)

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori kasvikset ja leikkaa tai raasta ne ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kasviksia siinä noin 10 minuuttia, kunnes ne hiukan pehmenevät. Mausta kasvikset pippurilla ja rakuunalla. Murustele juusto kasvisten sekaan ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Tarkista seoksen maku ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa.
Nipistele taikinalevyt yhteen ja kaaviloi ne leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Levitä kasvisseos keskelle taikinalevyä. Sivele taikinalevyn reunat vedellä ja nosta kasvisseoksen päälle. Nipistele taikinalevy kiinni, myös päädyistä. Varo ettei taikinaan tule reikiä.
Voitele kukon pinta vedellä ja paista 200 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia, kunnes kukon pinta on saanut hiukan väriä ja herkullinen tuoksu täyttää keittiön.
Nosta kukko pois uunista ja anna jäähtyä hiukan. Tarjoa salaatin kanssa alkuruokana tai sellaisenaan iltateen seuraksi.
Vinkki: Voit tehdä kukon kuoreksi myös sämpylätaikinan, johon käytät 0,5 l nestettä. Taikinan ohje löytyy esim. jauhopussin kyljestä.

Suklaiset porkkanaleivokset
n. 20 kpl

1 porkkana
15 kuivattua aprikoosia
50–100 g suklaata
1 dl (50 g) pähkinä- tai mantelirouhetta
0,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
(1 rkl kaakaojauhetta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
0,75 dl juoksevaa margariinia
1 dl maitoa

Kuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 0,5 dl maitorahkaa
2 dl tomusokeria

Pinnalle:
rouhittuja pähkinöitä tai suklaata

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa n. 20 x 35 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla tai voitele vuoka hyvin. Isommassa vuoassa kakusta, josta leikkaat leivokset tulee matalampi, pienemmässä korkeampi.
Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja silppua aprikoosit porkkanaraasteen sekaan suikaleiksi esim. saksilla.
Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi ja lisää porkkana-aprikoosiraasteen sekaan pähkinöiden ja kookoshiutaleiden kanssa.
Sekoita porkkanaseokseen jauhot, (kaakaojauhe), leivinjauhe, kaneli ja sokeri.
Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki ja sekoita joukkoon juokseva margariini.
Kääntele munaseos porkkanaseokseen ja levitä taikina vuokaan.
Kypsennä uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes kakku on pinnalta kauniin ruskea ja tikulla koitettaessa ei tikkuun tartu enää taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa sitten leikkuulaudalle.
Sekoita kuorrutuksen ainekset kulhossa voimakkaasti vatkaten.
Levitä kuorrutus huolimattomasti täysin jäähtyneelle kakulle ja ripottele pinnalle pähkinä- tai suklaarouhetta.
Leikkaa haluamasi kokoisiksi leivoksiksi ja tarjoa.
Vinkki: Voit pakastaa ilman kuorrutusta olevan kakun. Levitä kuorrutus sulaneen kakun pinnalle.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!