Sipuliviikko aloittaa vuoden 2003 teemaviikot.

Viikolla 4 (20.-26.1.2003) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Sipuliviikkoa. Hyvin haudutettu sipulikeitto ja sipulitäytteiset sämpylät sopii mitä parhaimmin tammikuun pakkaspäivien lämmittäjäksi. Sipulin aromit hellivät makuhermoja ja samalla höyryävä keitto lämmittää mukavasti oloa. Nautinnon lisäksi sipulin eteeriset höyryt avaavat tukkoisenkin nenän.

Talven raikkain ja tehokkain salaatti syntyy nopeasti sipulirenkaista ja appelsiinista. Kun sipulisalaatti tarjoillaan vielä chilillä maustetun kastikkeen kanssa, lämmittää salaatti mukavasti. Tämä salaatti sopii erityisen hyvin ruoan keventäjäksi ja antaa lisämakua hyvin liharuoille. Punasipuli sopii erityisen hyvin tämän värikkään salaatin raaka-aineeksi.

Vitamiinit ja sipulien muut suojaravintoaineet antavat lisäpuhtia kehomme puolustusjärjestelmälle, mikä on tarpeen vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan. Syömällä päivittäin sipulia joko sellaisenaan tai ruokien mukana on mahdollista pitää talven vilustumisia loitommalla. Sipulit on hyvä säilyttää huoneenlämmössä keittiössä, jolloin ne on helppo ottaa päivittäin ruuanlaittoon.

Höyryävä sipulikeitto lämmittää

Moni on sitä mieltä, että perinteisen sipulikeiton tekeminen vaatii liikaa aikaa esimerkiksi arki-illan ateriaa varten. Keiton voi valmistaa myös nopeasti, kerrotaan Kotimaiset Kasvikset ry:stä. Kun aluksi esikypsentää silputun sipulin mikroaaltouunissa, nopeutuu keiton valmistuminen huomattavasti. Yksi silputtu sipuli kypsyy mikroaaltouunissa täytellä teholla kypsennettäessä jo muutamassa minuutissa. Sipulia ei kannata pieniä aivan pieniksi kuutioiksi, sillä keiton ulkonäkö ja makukin ovat parempia, jos osa sipulista on kookkaampina sipulirenkaina. Kaikkein nopeimmin, noin kahdessakymmenessä minuutissa, valmistuu sipulikeitto, jos raaka-aineena käytetään pakasteena myytäviä sipulikuutiota.

Täytetyt sipulit ovat mainiota ruokaa ulkoilupäivän päätteeksi tai vierasruoaksi. Sipulin uloimmat kuoret täytetään jauhelihasta, porkkanasta ja palsternakasta tehdyllä herkullisella täytteellä. Valmiit sipulit tarjoillaan perunoiden ja salaatin kanssa tai ne syödään sellaisenaan leivän kanssa esimerkiksi saunaillan päätteeksi.

Kotimaiset Kasvikset ry:n teemana vuodelle 2003 on ”Helposti puoli kiloa”. Tiedotteissa halutaan antaa vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla kasvisten käyttöä olisi helppo lisätä puoleen kiloon päivässä henkeä kohti. Lisää ruokaohjeita löytyy www.kotimaisetkasvikset.fi -etusivuilta teemalla ”Kevyesti kevättalveen”. Nopeasti, 20-30 minuutissa, valmistuvat teemaviikkojen ruokaohjeet on erikseen merkitty nopea-kuvakkeella.

Pikainen sipulikeitto

(4 annosta)
5 isoa sipulia
(2 valkosipulin kynttä)
1 rkl öljyä
4 rkl vehnäjauhoja
1 l kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl oreganoa
100 g kevyttuorejuustoa
mustapippuria
(0,75 dl valkoviiniä)

· Kuori ja pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Laita sipulisilppu laakealla vadille ja kypsennä mikrossa täydellä teholla 8-10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
· Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulikuutiot ja vehnäjauhot. Kuullota hetki.
· Kaada joukkoon kiehuva vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet, anna keiton hiljaisesti kiehua 15-20 minuuttia.
· Lisää tuorejuusto, sekoita hyvin ja mausta lopuksi halutessasi valkoviinillä.

Vinkki: Nopeuttaaksesi valmistusta voit korvat sipulit pakastesipulikuutioilla. Tähän annokseen tarvitset 3 pussia (á 200 g). Kuullota sipuleita silloin noin 5 minuuttia jauhojen kanssa ennen veden lisäämistä.

Sipulikiemurat
(40 kpl)

50 g hiivaa
6 dl haaleaa vettä
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
9 dl grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 kg sipulia
0,75 dl öljyä
1 rkl timjamia
1 rkl meiramia
2 tl yrttisuolaa
100 g punaleima emmental

Voiteluun:
1 kananmuna
· Valmista ensin täyte. Leikkaa sipulit kuutioiksi ja kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Mausta ja jäähdytä.
· Tee taikina täyteen jäähtyessä. Murenna hiiva haalean veden sekaan ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola ja osa jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhoista. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa hyvin käsistä ja kulhosta. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
· Jaa kohonnut taikina 4 osaan ja kauli kustakin 25×30 cm:n levy.
· Voitele kananmunalla levyjen reunat, levitä sipuliseos taikinalevylle ja ripottele raastettu juusto päälle. Kääri levyt rullalle ja paina liitokset tiiviiksi.
· Leikkaa joka tangosta 10 samankokoista viipaletta. Nosta pelleille ja voitele.
· Paista 225 asteisessa uunissa kullanruskeiksi noin 20 minuuttia.

Täytetyt sipulit

4 isoa sipulia
1 porkkana
100 g palsternakkaa
200 g jauhelihaa
0,25 tl rouhittua pippuria
0,5 tl suolaa
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa
2 dl mietoa kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
pinnalle tuoretta oreganoa

· Kuori ja puolita sipulit. Koverra sipulien sisustaa pois niin että jäljelle jää yksi tai kaksi sipulikerrosta kuin kupeiksi.
· Silppua sipulien sisus ja raasta porkkana ja palsternakka karkeaksi raasteeksi. Sekoita ne mausteiden kanssa jauhelihan joukkoon.
· Täytä sipulikupit jauheliha-kasvisseoksella ja nosta sipulit kannelliseen paistokasariin. Kaada kasariin kasvisliemi.
· Kuumenna kiehuvaksi, peitä kannella ja hauduta kannen alla 20-30 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
· Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin tai raasteen kanssa.
Vinkki: Jos täytettä jää yli, voit pyörittää niistä pieniä lihapullia ja keittää kypsiksi kasvisliemessä.

Punasipuli-appelsiinisalaatti

1 punasipuli
4 appelsiinia

Kastike:
2 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 rkl vettä
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl sokeria
ripaus suolaa

· Kuori ja viipaloi punasipuli.
· Kuori appelsiini. Leikkaa appelsiinin kummastakin päästä viipale niin, että hedelmänliha näkyy leikkauspinnasta. Aseta leikkuupinta leikkuulautaa vasten. Poista appelsiinin kuori ja kalvot leikaten ylhäältä alaspäin appelsiinin muotojen mukaisesti niin, että hedelmänliha tulee näkyviin. Leikkaa appelsiinit 0,5 paksuisiksi viipaleiksi.
· Asettele appelsiini- ja punasipuliviipaleet lomittain tarjoiluastiaan.
· Sekoita kastikkeen aineet kannellisessa lasipurkissa vatkaten. Maista.
· Kaada kastike salaatin päälle ja anna vetäytyä hetken.