Marjat hillitsevät haitallisia suolistobakteereja

Marjojen fenolit estävät haitallisten suolistobakteerin kasvua, ilmenee VTT Biotekniikan ja Helsingin yliopiston projektin tutkimustuloksista. Marjojen fenoleiden todettiin estävän salmonellan, stafylokokki- ja kampylobakteerin kasvua. Listerian toimintaan toimintaan marjojen fenoleilla ei ollut sanottavaa vaikutusta.

Lakassa, vadelmassa ja mansikassa hyödyllistä ellagitanniinia

Suolistossa olevien haitallisten bakteerien ja suolistopatogeenien kasvua estää muun muassa marjojen sisältämä ellagitanniini. Se on kompleksinen fenolipolymeeri, jota esiintyy suomalaisessa ruokavaliossa vain tietyissä marjoissa kuten lakassa, vadelmassa, mesimarjassa ja mansikassa. Muissa marjoissa ja hedelmissä sitä on vain pieniä määriä. Projektissa tutkittiin erityisesti lakkaa ja vadelmaa.

— Meitä yllätti ja innosti erityisesti havainto, että vatsan toiminnalle suotuisat probiootit eivät ole herkkiä marjoille, mutta haitalliset bakteerit ovat. Marjat voivatkin siten ehkäistä haitallisten bakteerien toimintaa. Marjojen antimikrobiset ominaisuudet myös säilyvät hyvin esimerkiksi pakastettaessa, tutkimusta johtava RIITTA PUUPPONEN-PIMIÄ VTT Biotekniikasta sanoo.

Marjoista lääke turistiripuliin?

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää muun muassa funktionaalisten elintarvikkeiden, elintarvikepakkausten sekä lääkkeiden kehityksessä. Marjoista voitaisiin kehittää esimerkiksi marjapulveria avuksi vaikkapa turistiripuliin tai marjauutetta lisättäväksi marinadin säilöntäaineeksi.

Nyt projektissa kehitetään menetelmää fenoliyhdisteiden eristämiseen. Samalla etsitään käsittelyjä, joilla voitaisiin lisätä marjojen sisältämien hyödyllisten aineiden pitoisuuksia. Projekti kuuluu Tekesin Elintarvikkeet ja terveys -teknologiaohjelmaan.