Miljoona, miljoona …tulppaania

Huiskulan Puutarhassa on alkanut tulppaanisesonki, jonka aikana kukkaan hyödetään 18 miljoonaa sipulia. Tulppaanitehtaaksi kutsutussa hyötöhuoneessa automatiikka hoitaa tuotannon. Suomalaiset ovat tulppaanien suurkuluttajia.  Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 1/2022. Katso video!

Jali Murto kertoo tulppaanitehtaassa, että tulppaanit saavat kasvuenergian sipuleista ja valotusta tarvitaan värittymisen onnistumiseksi.

PUUTARHA-SANOMAT / TURKU

Huiskula on perinteikäs kukkatalo, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1934. Puutarhassa viljeltiin monipuolisesti leikkokukkia kuten neilikkaa, krysanteemia, valkoliljaa ja ruusua, jota oli enimmillään 3 hehtaaria ja josta luovuttiin lopullisesti 2013.

– Ruusut ovat vaihtuneet ruukkukukkiin ja kukkasesonkeihin. Tulppaani on liikevaihdoltaan meidän suurin artikkeli, toteaa Huiskulan Puutarha Oy:n toimitusjohtaja Jali Murto, joka on puutarhayrittäjä kolmannessa polvessa.

Puutarhan kasvihuonepinta-ala on nykyisin 4,5 hehtaaria. Uusin blokkihuone on rakennettu 2018 ja vanhoja huoneita on muutettu varastoiksi, joista tilaa vuokrataan veneiden, asuntoautojen ym. säilytykseen.

Nyt puutarhassa on meneillään tulppaanisesonki. Joulukuussa myynti alkoi punaisilla lajikkeilla ja sesonki on kiivaimmillaan helmi-maaliskuussa. Huippuja ovat Ystävän päivä 14. helmikuuta, Naisten päivä 8. maaliskuuta sekä pääsiäinen, joka on tänä vuonna huhtikuulla viikolla 14.

Automatisoitu hyötö

– Myymme tammikuussa 2,5 miljoonaa tulppaania ja sekä helmi- että maaliskuussa 5 miljoonaa. Kaikkiaan tuotamme tällä kaudella 18 miljoonaa tulppaania, mikä on 3 miljoonaa enemmän kuin edellisellä, kertoo Jali.

Ylipuutarhuri Ilkka Seppälä lisää, että tulppaanien tuotantoa jatketaan Huiskulassa äitienpäivään saakka.

– Nyt puutarhassa on töissä noin 100 henkilöä, mutta työntekijämäärä kasvaa 130–140 henkilöön kevääksi, jolloin tulppaanin kanssa päällekkäin ovat muut pääsiäiskukat ja kesäkukat amppeleineen, sanoo Seppälä.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 1/2022.

Faktat

Huiskulan Puutarha Oy

– tuotantoyritys, liikevaihto 9,2 milj.€
– toimitusjohtaja Jali Murto

Tukkutoiminta eriytettiin 1984 Huiskula Oy:ksi
– ketjukauppa, taimikauppa viljelijöille
– liikevaihto 24,9 milj.€ (7/2021)
– toimitusjohtaja Jaakko Rantanen

Huiskula-Hilverda Oy

– perustettu 31.7.2020, 35 %:n osakkuus Hilverda De Boer B.V:llä
– myynti kukkakaupoille, liikevaihto 12,9 milj.€ (7/2021)
– toimitusjohtaja Jaakko Rantanen

Lue arkistosta
Puutarha-Sanomat 9/2020
Huiskulan ja Hilverdan yhteistyö tiivistyy

Puutarha-Sanomat 10/2014
Joulukukat sopivat Huiskulan rakennemuutokseen

Puutarha-Sanomat 1/2009
Tulppaaneita tulvillaan