Kerava Garden Oy tuplaa Suomen vertikaaliviljelyn

Lapinjärveläistä kasvihuoneyrittäjä Robert Jordasta voi kutsua vertikaaliviljelyn pioneeriksi. Hänellä on ajatukset tulevaisuudessa mutta jalat maassa. Keravalle aletaan rakentaa Suomen suurinta kerrosviljelmää. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 1/2022. Katso video!

Roberti Jordas kertoo Puutarha-Sanomien jutussa monista projekteista.

PUUTARHA-SANOMAT / LAPINJÄRVI

Robbes Lilla Trädgård Ab:n ensimmäinen vertikaaliviljelmä otettiin testikäyttöön 2016 ja viimeinen laajennus valmistui vuonna 2018, jolloin monikerrosviljelyn pinta-alaa tuli 4500 neliötä lisää. Puutarha-Sanomien artikkelissa (6/2018) yritys nimettiin Euroopan suurimmaksi ja maailman tehokkaimmaksi vertikaaliviljelmäksi.

– Laajennusten sijaan olemme miettineet teknisiä ratkaisuja, miten huoneista saadaan enemmän irti. Kasvu onkin ollut tasaista, toteaa Robert Jordas.

Puutarhan kokonaisala on 1,4 hehtaaria, josta vajaa 0,5 hehtaaria on kerrosviljelyä neljässä kerroksessa. Alkuaan vertikaaliosaston toinen puolikas kuului Fujitsu Greenhouse Technology Finland Oy:n omistukseen.

– Tämä Fujitsun kanssa yhteisomistuksessa ollut yhtiö sulautettiin 3 projektivuoden jälkeen Robbes Lilla Trädgård Ab:hen, kun Fujitsu ei lähtenyt vauhdilla tälle alalle.  Ison yrityksen kanssa toimiessa on kulttuurieroja emmekä saaneet meidän viestiä perille, toteaa Robert.

Uusi tarha logistiikan ytimeen

Vuosi sitten Robert Jordas aloitti Timo Helteen kanssa suunnitella Kerava Garden Oy:tä, jossa on mukana myös sijoittaja.

– Suunnitteluun käytettiin aikaa ja automatisointi vietiin pitkälle, jotta laitoksesta tulee työvoimaa säästävä.

– Kun vertikaaliviljelmä sijoittuu kaupungin kaava-alueelle, kesti rakennusluvan saanti puoli vuotta. Kaikilla ei olisi hermo kestänyt, naurahtaa Robert.

Rakennus on kooltaan 7000 neliötä ja viljelyä on aluksi kahdessa kerroksessa, jolloin viljelypinta-ala on 1,1 hehtaaria. Rakennus on 260 metriä pitkä ja se sijoittuu Lahdenväylän viereen muodostaen meluesteen tulevalla asuntoalueelle.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 1/2021