Rauhalammin tilalla mansikkaa kolmessa polvessa

Rauhalammin tila on tuottanut mansikkaa yli 60 vuoden ajan oman paikkakunnan tarpeisiin. Tilalla hoidetaan mansikan kastelut, lannoitukset ja kasvinsuojelu jämptisti. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehdessä nro 6/2018.

[PUUTARHA-SANOMAT: MÄNTTÄ-VILPPULA]

Kotimainen mansikka on kaikkia suomalaisia yhdistävä asia, ja Rauhalammin mansikka on haluttu kesäherkku Mänttä-Vilppula -kunnan alueella.

– Pyrimme toimittamaan mansikat kuluttajille ”suoraan pellosta” -periaatteella, jotta marjat olisivat mahdollisimman tuoreita ja maukkaita. Tämän vuoksi markkinoimme mansikat vain lähialueelle, toteaa Juhani Rauhalammi.

Rauhalammin mansikat myydään vakaaseen hintaan koko myyntikauden. Tänä vuonna 5 kilon laatikon hinta on ollut 40 euroa ja litra tilalta noudettuna on maksanut 5 euroa, myyntipaikoilla 5,50 euroa.

Juhani pitää mansikkatiedotusta tänä vuonna onnistuneena, sillä kuluttajat ymmärsivät hyvin, että aikainen vuosi on kyseessä.

– Monelta jäi viime vuonna mansikat saamatta, vaikka oli myöhäinen vuosi. Nyt kuluttajat olivat ajoissa liikkeellä ja markkinoilla säilyi tasapaino.

– Tänä vuonna oli aikainen vuosi ja poiminta alkoi kesäkuun 8. päivänä. Sitä ennen asiakkaamme eivät kaipaakaan mansikkaa, arvelee Juhani.