Mansikkaa Kemijoen varrelta

Kemijoen Mansikka tuottanut jo pari vuosikymmentä paikallista marjaa lappilaisille. Vaikka viljelypaikka on ihanteellinen, jäädään satotasoissa Etelä-Suomen määristä jälkeen. Tänä kesänä olosuhteet ovat poikkeuksellisesti olleet liian kuumat. Hyvä kysyntä ja hinta tuovat kannattavuuden ja viljelijä toivoo lisää mansikan viljelyä Lappiin. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2018. Katso video!

[PUUTARHA-SANOMAT: ROVANIEMI]

Kemijoen varrella Rovaniemeltä 40 kilometriä Posiolle päin ihastuttavat hyvin hoidetut mansikkapellot. Mansikkapenkit putoavat jyrkkää etelärinnettä mahtavaan Kemijokeen.

Mikko pumppaa vettä Kemijoesta. Harmina on vedenpinnan suuret vaihtelut sulkujen sulkemisen ja avaamisen johdosta.

Kemijoen Mansikka toiminimen takana on Mikko Kostamo, joka myöntää viljelmän sijainnin olevan loistava.

– Koskaan ei ole ollut hallaa. Viettävillä rinteillä kasvustot kuivuvat nopeasti ja homeongelma on pieni. Paikallisen marjan kysyntä on suurta eikä myynnissä ole vaikeutta.

–  Mansikanpoiminta alkoi 9. päivä heinäkuuta ja marjat kypsyvät kovaa vauhtia.  Pääsato on jo nyt, kertoo Mikko heinäkuun 17. päivänä.

Mikko sanoo, että mansikan kukinta oli runsas ja satopotentiaali suuri, mutta lämpötila nousi poiminnan alkaessa liian korkeaksi, joka päivä on ollut yli 25 astetta ja yli 30 asteen päiviä on ollut useita.

– Helteet ovat hyydyttäneet kasvustot. Poimintakausi jää lyhyeksi ja marjakoko pieneksi. Vaikka vettä pumpataan kaiken aikaa, ei se riitä.

Lue koko artikkeli täältä (lehden hinta 5 €).