Uutta potkua kauran käyttöön

Kaurasta voidaan erottaa terveysvaikutteinen beta-glukaani nyt aikaisempaa tehokkaammin VTT:n ja MTT:n kehittämän uuden menetelmän avulla. Menetelmä myös mahdollistaa korkealaatuisten kauraproteiini-, -tärkkelys ja -öljyjakeiden tuottamisen.

Uudella menetelmällä tuotetut kaurajakeet soveltuvat ominaisuuksiltaan hyvin muun muassa juomiin, leivontaan, välipaloihin ja fermentoituihin tuotteisiin. Myös kosmetiikka- ja lääketeollisuus voivat hyödyntää niitä.

Kauran sisältämän liukoisen kuidun, beta-glukaanin, veren kolesterolipitoisuutta alentava vaikutus tunnetaan hyvin, mutta siitä huolimatta sitä hyödynnetään teollisuudessa vain vähäisessä määrin. Yhtenä syynä on ollut elintarvikekäyttöön soveltuvien edullisten, mutta runsaasti beta-glukaania sisältävien jakeiden puuttuminen markkinoilta.

Menetelmässä useita etuja

Uusi kuivaprosessointimenetelmä perustuu rasvattoman kauran jakeistamiseen kehittyneen jauhatus- ja luokittelutekniikan avulla. Prosessin tuloksena syntyy kolmea erityyppistä kaurajaetta.

Käytetyllä uuttomenetelmällä kauran rasva saadaan tehokkaasti poistettua, mikä lisää jakeiden säilyvyyttä ja vähentää härskiintymisongelmia lopputuotteessa. Hellävaraisen prosessointitavan ansiosta niin itse beta-glukaani kuin kauran muutkin bioaktiiviset ainesosat säilyvät luonnollisessa tilassa.

Kuivaprosessi on myös huomattavasti edullisempi kuin märkäprosessit, jotka ovat tähän asti olleet ainoa vaihtoehto näin beta-glukaani-pitoisten jakeiden tuottamiseksi. (Finfood)